Άμεση σχέση με την Ελληνική Επανάσταση του 1821 είχε ο χώρος στον οποίο συναντήθηκαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ισχυροί ηγέτες κουβέντιασαν για όλα τα σημαντικά θέματα που ταλανίζουν τις δύο χώρες στην εντυπωσιακή βιβλιοθήκη της Villa La Grange, στη Γενεύη, όπου διατηρούνται 15.000 τόμοι και ειδικότερα στο μοναδικό δωμάτιο που παραμένει αναλλοίωτη η αρχική του διακόσμηση.

Σε αυτό ακριβώς το δωμάτιο συναντήθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου του 1825 τα μέλη της πρώτης Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Ελβετό φιλέλληνα τραπεζίτη Ιωάννη – Γαβριήλ Εϋνάρδο, προκειμένου να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα βοηθούσαν τον εθνικοαπελευθερωτικό μας Αγώνα.

Ο τιμημένος με τον τίτλο του ευεργέτη του ελληνικού έθνους επιχειρηματίας είχε χτίσει το 1810 στη Γενεύη ένα εντυπωσιακό κτίριο που σήμερα φιλοξενεί το δημαρχείο της πόλης και εκείνη τη χρονιά είχε πρωτογνωριστεί με τον Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος και του μεταλαμπάδευσε την αγάπη για τον ελληνικό λαό.

Ο Εϋνάρδος άρχισε να συγκεντρώνει χρήματα για την αγορά πολεμοφοδίων όταν ξέσπασε η Επανάσταση και μέσω των υψηλών γνωριμιών που είχε επηρέασε σημαντικές ευρωπαϊκές προσωπικότητες της εποχής. Στο πλαίσιο αυτό, διοργάνωσε και τη συνάντηση εκπροσώπων από όλη τη γηραιά ήπειρο στη Villa La Grange το 1825.

Μετά την απελευθέρωση του Γένους και τη δολοφονία Καποδίστρια, ο Ελβετός τραπεζίτης επέδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για την συγκρότηση της ελληνικής εθνικής οικονομίας και συνέβαλε καταλυτικά στην ίδρυση της Εθνικής Χρηματιστικής Τράπεζας, της οποίας διατέλεσε και επίτιμος διοικητής. Το 1847 αντιμετώπισε με σθένος τις υπερβολικές απαιτήσεις των Άγγλων τραπεζιτών για το δάνειό τους που είχαν χορηγήσει το 1832 προς την Ελλάδα και πλήρωσε ο ίδιος μισό εκατομμύριο χρυσά φράγκα για να τους ικανοποιήσει.

Στο μεταξύ, αμέσως μετά την εφεύρεση της δαγκεροτυπίας το 1839, άρχισε να φωτογραφίζει. Ήταν από τους πρωτοπόρους της φωτογραφίας και έβγαλε τις περισσότερες από τις δαγκεροτυπίες το χρονικό διάστημα 1842 – 1863, απαθανατίζοντας οικογενειακές στιγμές, το μέγαρό του, τοπία, τους υπηρέτες του καθώς και αρκετές αυτοπροσωπογραφίες.

Πέθανε στις 5 Φεβρουαρίου 1863 στη Γενεύη και προς τιμήν του, η Εθνική Τράπεζα έχει ονομάσει «Μέγαρο Εϋνάρδου» το κτίριο που στεγάζει το Μορφωτικό της Ίδρυμα, στη συμβολή των οδών Αγίου Κωνσταντίνου και Μενάνδρου, στο κέντρο της Αθήνας.



ΠΗΓΗ