Ομιλία στην κοινή συνεδρίαση και των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου θα απευθύνει στις 28 Απριλίου ο Τζο Μπάιντεν. Η ομιλία προγραμματίζεται για τις 28 Απριλίου, όπως επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος, τη βραδιά πριν την 100η ημέρα του στην εξουσία.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι προσκάλεσε τον Μπάιντεν να εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία στην ολομέλεια της αμερικανικής εθνικής αντιπροσωπείας την ημέρα αυτή.

Κάλεσε τον πρόεδρο να παρουσιάσει «το όραμά» του προκειμένου «να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες αυτής της ιστορικής στιγμής», την ώρα που η κυβέρνηση του Δημοκρατικού συνεχίζει τις προσπάθειες ώστε η χώρα να μπορέσει να ξεπεράσει την πανδημία του νέου κορονοϊού και τις αρρυθμίες που προκαλεί ο αντίκτυπός της στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η πρώτη ομιλία κάθε νεοεκλεγμένου προέδρου δεν θεωρείται τυπικά η καθιερωμένη ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης (State of the Union, SOTU). Η πρώτη τέτοια ομιλία του Δημοκρατικού αρχηγού του κράτους δεν θα γίνει παρά τον Ιανουάριο του 2022, όταν θα έχει κλείσει πλέον πάνω από 12 μήνες στην προεδρία, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Ο προκάτοχος του Τζο Μπάιντεν, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, είχε απευθύνει την τελευταία του ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης τον Φεβρουάριο του 2020. Σε εκείνη την ομιλία, που χρησιμοποίησε για να προβάλλει τις μεγάλες επιτυχίες του ενώ ξεκινούσε εκλογική χρονιά, στη μνήμη των περισσοτέρων έμεινε το γεγονός πως αφού ο μεγιστάνας τελείωσε τον λόγο του, η κυρία Πελόσι έκανε κομμάτια το αντίτυπο της ομιλίας που είχε μπροστά της.

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αναφερθεί ξανά την 28η Απριλίου στην πρότασή του να γίνουν επενδύσεις 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις υποδομές, αντικείμενο διαλόγου και αντεγκλήσεων των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο.

Ακόμη, εκτιμάται πως θα αποπειραθεί να πείσει περισσότερους Αμερικανούς να εμβολιαστούν για τον νέο κορονοϊό, θα αναφερθεί στη ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, στις διενέξεις με τη Ρωσία για την Ουκρανία, με την Κίνα για την Ταϊβάν και με το Ιράν όσον αφορά το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Τον Φεβρουάριο, η κυρία Πελόσι είχε αναγγείλει πως θα προσκαλούσε τον πρόεδρο να εκφραστεί ενώπιον της ολομέλειας του Κογκρέσου αφού εγκρινόταν το νομοσχέδιο για το νέο πρόγραμμα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, κόστους 1,9 τρισεκ. δολαρίων. Ο κ. Μπάιντεν υπέγραψε και επικύρωσε τον νόμο αυτόν την 11η Μαρτίου.



ΠΗΓΗ