Την πρώτη του περιοδεία στην Ευρώπη με την ιδιότητα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποιεί ο Τζο Μπάιντεν και πρώτος του σταθμός ήταν η επίσκεψη σε Αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στην Αγγλία, στους οποίους είπε ότι έφθασε στη γηραιά ήπειρο «για να υπερασπιστεί την έννοια της δημοκρατίας», ενώ επεσήμανε με νόημα ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει με τον Ρώσο πρόεδρο, θα του θέσει ακανθώδη ζητήματα. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν!», όπως είπε. «Πηγαίνω στη G7, μετά στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και θα συναντηθώ με τον κ. Πούτιν για να του πω όλα όσα θέλω να γνωρίζει. Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση με τη Ρωσία. Επιθυμούμε μια σταθερή, προβλέψιμη σχέση με την Μόσχα. Ωστόσο θα απαντήσουμε με ισχυρό και ουσιαστικό τρόπο αν η ρωσική κυβέρνηση εμπλακεί σε επιβλαβείς δραστηριότητες. Το έχουμε ήδη δείξει αυτό. Θα περάσω το μήνυμα ότι θα υπάρξουν συνέπειες για την παραβίαση της κυριαρχίας των δημοκρατιών στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού» τόνισε επευφημούμενος από μέλη της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην αεροπορική βάση Μίλντενχολ, στο Σάφολκ.
Έκανε επίσης λόγο για την αποκατάσταση των συμμαχιών της χώρας του στην Ευρώπη, τις οποίες χαρακτήρισε ως τον ακρογωνιαίο λίθο της παγκόσμιας ασφάλειας.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τους υπόλοιπους ηγέτες των κρατών μελών της G7, τη βασίλισσα Ελισάβετ (την Κυριακή στο κάστρο Ουίνδσορ), αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και τέλος με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον έχει αποκαλέσει «δολοφόνο χωρίς ψυχή», στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη.
Στη ατζέντα του Μπάιντεν ξεχωρίζουν πέντε θέματα:
- Η καταγγελλόμενη ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές με διάδοση ψευδών ειδήσεων μέσω του Διαδικτύου και κυβερνοεπιθέσεων, που αποτέλεσαν αιτία για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, κυρίως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.
- Η δράση των Ρώσων χάκερς κατά αμερικανικών στόχων. Οι κυβερνοεπιθέσεις κατά των SolarWinds, Colonial Pipeline, JBS, που ενόχλησαν ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον, αποδόθηκαν στη Μόσχα ή σε χάκερς με έδρα τη ωΡωσία.
- Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η υπόθεση Ναβάλνι και η μεταχείριση που επιφυλάσσει η Μόσχα σε αντιφρονούντες, με τον Μπάιντεν να έχει δεσμευθεί ότι θα πει στον Πούτιν πως δεν θα μείνει «με τα χέρια σταυρωμένα»
- Η στρατιωτική αντιπαράθεση από την Ουκρανία και τη Συρία μέχρι την Αρκτική, οι φόβοι για νέα κούρσα εξοπλισμών μετά το τέλος μιας σειράς συμφωνιών και η στρατηγική ισορροπία.
- Οι απελάσεις διπλωματών στις οποίες προχωρούν Ρωσία και ΗΠΑ μετά από κάθε νέο κύμα κυρώσεων.
Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τους ξένους ηγέτες θα εστιάσει στην μάχη για την πανδημία, στην κλιματική αλλαγή, αλλά και στην προστασία από «την αυξανόμενη απειλή κυβερνοεπιθέσεων και των αυταρχικών ηγετών που τις επιτρέπουν να συμβαίνουν».
Άξιο μνείας είναι τέλος το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των διμερών και περιφερειακών θεμάτων», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.