Αντιμέτωπη με αλλόκοτα Χριστούγεννα με φόντο την πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται η Ευρώπη, με ορισμένες χώρες να χαλαρώνουν έστω και λίγο τους περιορισμούς για να θυμίσουν οι γιορτές κάτι από τα παλιά, ενώ όλοι περιμένουν τις εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων.
Χάρη σε μείωση των κρουσμάτων Covid-19, η Γαλλία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών που επιβάλλονται στον πληθυσμό της, μια στρατηγική μικρών βημάτων που έχει υιοθετηθεί και από άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης ενόψει των Χριστουγέννων, ενώ η επικεφαλης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποιεί εναντίον μιας υπερβολικά γρήγορης χαλάρωσης των μέτρων.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε σήμερα να μην χαλαρώσουν υπερβολικά γρήγορα τα μέτρα του lockdown και δήλωσε, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πως υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί ένα τρίτο κύμα μολύνσεων.
«Ξέρω ότι ιδιοκτήτες καταστημάτων, μπάρμεν και σερβιτόροι θέλουν να λήξουν οι περιορισμοί. Όμως πρέπει να διδαχθούμε από το καλοκαίρι και να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. «Η υπερβολικά γρήγορη και υπερβολικής έκτασης χαλάρωση δημιουργεί κίνδυνο για ένα τρίτο κύμα μετά τα Χριστούγεννα», υπογράμμισε η επικεφαλής της Κομισιόν απευθυνόμενη στους ευρωβουλευτές, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Στη Γαλλία, αν η επιδημιολογική κατάσταση εξακολουθήσει να βελτιώνεται, το lockdown θα αρθεί στις 15 Δεκεμβρίου και θα αντικατασταθεί από μια πανεθνική απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 07:00 με εξαίρεση τις βραδιές της 24ης και της 31ης Δεκεμβρίου, κατά τις οποίες η κυκλοφορία θα είναι ελεύθερη, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε ομιλία του προς το έθνος.
Τα καταστήματα ανοίγουν ξανά
Τα μικρά καταστήματα, όπως τα βιβλιοπωλεία ή οι μπουτίκ ρούχων, θα ανοίξουν και πάλι από το Σάββατο.
Οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται επίσης σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων και για διάστημα τριών ωρών, αντί του ενός χιλιομέτρου και της μιας ώρας που ισχύουν σήμερα.
Αντίθετα τα μπαρ και τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.
Το ίδιο θα συμβεί και στο Λος Άντζελες (Καλιφόρνια), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ, όπου οι αρχές αποφάσισαν το κλείσιμο από το βράδυ της Τετάρτης και για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες των εστιατορίων και των μπαρ, τα οποία θα μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους μόνο για το σπίτι.
Η Καλιφόρνια καταγράφει αυτή τη στιγμή αριθμούς ρεκόρ μολύνσεων από τον κορονοϊό και καθώς πλησιάζει η μεγάλη ετήσια γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving), την Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας της εν λόγω πολιτείας, ο Μαρκ Γκέιλι, κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τις μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις.
«Είναι σημαντικό να πούμε όχι, ακόμη κι όταν πρόκειται για τα πιο κοντινά πρόσωπα της οικογένειάς μας», δήλωσε.
Οι υγειονομικές αρχές της Ουάσινγκτον κάλεσαν για πρώτη φορά τους Αμερικανούς να μην ταξιδέψουν για να γιορτάσουν με συγγενείς την Ημέρα των Ευχαριστιών.
Ο κυβερνήτης του Κεντάκι, ο Άντι Μπεσίρ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας στο CNN. «Καιγόμαστε με την Covid», δήλωσε και ζήτησε να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα.
Εντούτοις, η τεράστια επιμελητειακή επιχείρηση, που είναι απαραίτητη για τη διανομη εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Pfizer/BioNTech, είναι έτοιμη, διαβεβαίωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι. Προβλέπουν να διανεμηθούν 6,4 εκατομμύρια δόσεις μολις λάβουν το πράσινο φως από την υπηρεσία φαρμάκων που αναμένεται μέσα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες.
Βορειότερα, η μεγαλύτερη πόλη του Καναδά, το Τορόντο, βρίσκεται από τη Δευτέρα σε lockdown τουλάχιστον 28 ημερών εξαιτίας κι εδώ μιας έξαρσης των μολύνσεων.
Στην Ευρώπη, η στρατηγική της συνετής χαλάρωσης, την οποία ακολουθεί η Γαλλία, ακολουθείται και από άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Η Αγγλία, έπειτα από τέσσερις εβδομάδες lockdown, θα προχωρήσει στις αρχές Δεκεμβρίου στην επαναλειτουργία των μη απαραίτητων καταστημάτων και στην επανάληψη, για παράδειγμα των θρησκευτικών λειτουργιών. Η χαλάρωση αυτή θα συνοδεύεται με ένα μαζικό πρόγραμμα διαγνωστικών τεστ.
«Αυτά δεν μπορεί να είναι φυσιολογικά Χριστούγεννα και ο δρόμος είναι μακρύς μέχρι την άνοιξη», προειδοποίησε ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.
Εντούτοις η κυβέρνηση αποφάσισε χθες, Τρίτη, να χαλαρώσει τους περιορισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο ακριβώς πριν και λίγο μετά τη γιορτή αυτή.
Τρία διαφορετικά νοικοκυριά θα μπορούν να συγκεντρωθούν στο ίδιο μέρος και μόνο σε μια περίοδο πέντε ημερών το πολύ, από τις 23 έως τις 27 Δεκεμβρίου, και οι οικογένειες θα μπορούν να μετακινηθούν σε όλη την επικράτεια.
Το ίδιο και στη Γερμανία, όπου τα κρατίδια ζήτησαν χθες, Τρίτη, να περιοριστούν στα 10 πρόσωπα από πολλά νοικοκυριά ο αριθμός αυτών που θα συμμετάσχουν στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τα παιδιά κάτω των 14 ετών δεν θα περιλαμβάνονται στον αριθμό αυτόν και οι οι περιφέρειες συμβουλεύουν αυτοί που θα συμμετέχουν να μπαίνουν σε καραντίνα πριν και μετά τις γιορτές αυτές.
Εκστρατείες εμβολιασμού
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εγκρίνει σήμερα ένα νέο συμβόλαιο με την αμερικανική εταιρεία Moderna για την προμήθεια έχως 160 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κατά της Covid-19.
Πρόκειται για το έκτο συμβόλαιο που συνάπτει η ΕΕ με ένα φαρμακευτικό εργαστήριο για να προπαραγγείλει εμβόλια. Το έχει κάνει ήδη με το σουηδοβρετανικό AstraZeneca και το αμερικανικό Johnson & Johnson, το γαλλοβρετανικό δίδυμο Sanofi-GSK, το αμερικανογερμανικό δίδυμο Pfizer-BioNTech και το γερμανικό CureVac
Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως το εμβόλιό της «Spoutnik V», το οποίο αναπτύχθηκε από το κέντρο ερευνών Gamaleia της Μόσχας, είναι 95% αποτελεσματικό, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.
Η Ισπανία ανακοίνωσε πως θα αρχίσει τον Ιανουάριο μια εκστρατεία εμβολιασμού, δίνοντας προτεραιότητα στους ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας, που πλήττονται πολύ από την πανδημία, καθώς και στο προσωπικό των ιδρυμάτων αυτών.
Όσο για τους πρώτους εμβολιασμούς στη Γαλλία, αυτοί αναμένεται να προταθούν στους «πιο ευάλωτους», χωρίς να είναι υποχρεωτικοί, ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου – αρχές Ιανουαρίου, υπογράμμισε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Η Αυστρία, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε lockdown, εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αρχίσει εκστρατεία εμβολιασμού τον Ιανουάριο για τα πρόσωπα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, συνταξιούχους και επαγγελματίες του τομέα της υγείας.
Στη Φινλανδία, στην πρωτεύουσα Ελσίνκι θα κλείσουν προσεχώς τα Λύκεια, οι βιβλιοθήκες και οι πισίνες και θα απαγορευθούν οι δημόσιες εκδηλώσεις.
Στην Κίνα, περισσότερες από 500 πτήσεις ματαιώθηκαν χθες, Τρίτη, από το αεροδρόμιο της Σανγκάης, της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, μετά την ανακάλυψη κρουσμάτων του κορονοϊού σε εργαζομένους στον τομέα της αερομεταφοράς φορτίων.
Στην Ονδούρα, η πανδημία είχε επιπτώσεις στα παιδιά και τους εφήβους: σχεδόν ένα εκατομμύριο εγκατέλειψαν φέτος το σχολείο εξαιτίας της αναστολής των μαθημάτων και του lockdown που επιβλήθηκαν για να περιοριστεί η πανδημία, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.
Ο κορονοϊός έχει στοιχίσει τη ζωή σχεδόν 1,4 εκατομμυρίου ανθρώπων στον κόσμο και έχει μολύνει περισσότερους από 59,2 εκατομμύρια ανθρώπους από τα τέλη του Δεκεμβρίου 2019 που το γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα ανέφερε την εμφάνιση της νόσου στη χώρα.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από την Covid-19: 259.641. Ακολουθούν η Βραζιλία (170.115), η Ινδία (134.218) και το Μεξικό (101.926)