Πολλά ήταν τα γεγονότα από όλο τον πλανήτη που απασχόλησαν την κοινή γνώμη τις προηγούμενες ημέρες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Τα συστατικά που συνθέτουν το «κάδρο» με τις πιο αντιπροσωπευτικές εικόνες είναι σταθερά: Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, πόνος.

Αν μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Στις εικόνες που ακολουθούν, συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Δείτε πώς κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του Associated Press τα γεγονότα που συνέβησαν στον κόσμο τις τελευταίες επτά ημέρες.

Αθήνα, Ελλάδα: Χαμηλοί τόνοι πριν τη συνάντηση κορυφής στις 14 Ιουνίου

Η διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε κατά κύριο λόγο προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, ενόψει της συνάντησης που θα έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, αποτέλεσε ένα θέμα που απασχόλησε τα διεθνή ΜΜΕ. Ο Τούρκος πολιτικός, πάντως, κράτησε χαμηλούς τόνους παρά τις προβλέψεις για το αντίθετο.

Έβρος, Ελλάδα: Δεν «μασάει» στις προκλήσεις και… στις λάσπες

Λίγες ώρες πριν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επέμεινε στην προκλητική στάση της χώρας του όσον αφορά το ζήτημα της Θράκης, κάνοντας λόγο ξανά για τουρκική μειονότητα, λίγο μετά την άφιξή του στην Αλεξανδρούπολη. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά έχει μάθει όλα αυτά τα χρόνια να… μην μασά, όπως δείχνει η ετοιμότητά της στον Έβρο.

Ισραήλ – Παλαιστίνη: Δύο κόσμοι εκ διαμέτρου αντίθετοι, αλλά αναγκασμένοι να διασταυρωθούν

Με την επισημοποίηση της στήριξης του αραβικού κόμματος Ράαμ στον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού κατά του Μπενιαμίν Νετανιάχου, άρθηκε και ένα από τα τελευταία εμπόδια για αλλαγή σελίδας στο πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ. Ο Γιαΐρ Λαπίντ κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων και να αναλάβει την εξουσία.

Με αυτόν τον τρόπο «εκθρονίστηκε» ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίον επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης επικράτησε μια χαοτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, κατά την οποία χύθηκε ατελείωτο αίμα αθώων, ειδικά στην παλαιστινιακή πλευρά. Η εικόνα ενός μικρού παιδιού που κλαίει πάνω από τα χαλάσματα του σπιτιού του στη Γάζα είναι χαρακτηριστική.

Κολόμπο, Σρι Λάνκα: Τεράστια οικολογική καταστροφή που προκαλεί τρόμο

Εκατομμύρια κομματάκια πολυαιθυλένης, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία προϊόντων, έχουν καλύψει 80 χιλιόμετρα στις δυτικές ακτές της Σρι Λάνκα, στη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της χώρας. Το όλο τρομακτικό σκηνικό δημιούργησε φωτιά στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MV X-Press Pearl.

Το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου -μεταξύ αυτού και 25 τόνοι νιτρικού οξέος, λιπαντικά, καυστική σόδα και άλλα χημικά προϊόντα- καταστράφηκε από την πυρκαγιά, ενώ τα εμπορευματοκιβώτια έπεσαν στη θάλασσα και μεταφέρθηκαν μέχρι τη στεριά. Η πανίδα της περιοχής απειλείται και προσπαθεί να επιβιώσει σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Χιντεραμπάντ, Ινδία: Ο κορονοϊός έχει… πρόσωπο και «ιππεύει»

Το παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό και μπορεί να μολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη νοσήσει από Covid-19 ή έχουν εμβολιαστεί μόνο με μία δόση εμβολίου, αναφέρει σε έκθεση επιστημόνων της χώρας. Παράλληλα, η πανδημία… προελαύνει, με τις Αρχές να στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για να περιοριστεί η μετάδοση.

Βαρκελώνη, Ισπανία: Όπου φτωχός κι η μοίρα του…

Συνηθισμένες είναι πλέον οι εικόνες με άστεγους που κοιμούνται τους δρόμους της Βαρκελώνης. Όπως αναφέρουν οι έρευνες στην Ισπανία, η φτώχεια έχει αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες στην ιβηρική χώρα, η οποία επέλεξε ένα παρατεταμένο lockdown για να καταπολεμήσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τόκιο, Ιαπωνία: Όταν η ζωή γίνεται… ποδήλατο λόγω της πανδημίας

Από… χίλια κύματα έχει περάσει η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε επτά εβδομάδες από τώρα. Ωστόσο, οι Ιάπωνες πλέον μόνο ενθουσιασμένοι δεν είναι με τη διεξαγωγή τους και απλώς θέλουν να τελειώνουν με την υποχρέωση και εκτιμούν ότι το κορυφαίο αθλητικό γεγονός έχει «χάσει το νόημά του».

Παρίσι, Γαλλία: Έτοιμος να μην πετάξει την ευκαιρία

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έκατσε» στην πλευρά του ταμπλό του φετινού Roland Garros, στην οποία θα αποφύγει μέχρι και τον τελικό (σε περίπτωση που φτάσει εκεί) τους Ράφα Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς. Αυτό σημαίνει ότι, έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει για πρώτη φορά στην καριέρα του τον τίτλο ενός Γκραν Σλαμ. Βεβαίως, έχει αρκετό δρόμο ακόμη, ωστόσο οι εμφανίσεις του στο Παρίσι είναι εντυπωσιακές.

Μπακού, Αζερμπαϊτζάν: Η στροφή στο κάστρο πάντα ξεχωρίζει

Ο 6ος γύρος της Formula 1 2021 διεξάγεται στο Μπακού, σε ένα σιρκουί δρόμου που αφήνει λίγα περιθώρια για λάθη στους οδηγούς. Το γκραν πρι του Αζερμπαϊτζάν διαθέτει το πιο στενό κομμάτι ολόκληρου του παγκοσμίου πρωταθλήματος, με τα μονοθέσια να περνούν από το κάστρο, σε μια στροφή που το πλάτος της είναι μόλις 7,6 μέτρα. Η μάχη μεταξύ Λιούις Χάμιλτον και Μαξ Φερστάπεν αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.



ΠΗΓΗ