Κατά τεσσάρων υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων που σχετίζονται με τη σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι στρέφεται η Ευρωπαϊκή Ένωση «κλειδώνοντας» τις κυρώσεις που θα τους επιβάλλει.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου dpa που επικαλείται διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, η σχετική νομική πράξη έχει ήδη ληφθεί σε γραπτή μορφή και «σύντομα» θα αναρτηθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Οι τέσσερις υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι στους οποίους αποφασίσθηκε να επιβληθούν κυρώσεις είναι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας Ίγκορ Κρασνόφ, ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής (που είναι το ανάλογο του αμερικανικού FBI) Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών της Ρωσίας Αλεξάντρ Καλάσνικοφ και ο διοικητής της Ρωσικής Εθνοφρουράς Βίκτορ Ζόλοτοφ.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισόδου των εν λόγω αξιωματούχων στην ΕΕ όπως και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, σύμφωνα με το πλαίσιο του νέου εργαλείου κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που υιοθέτησε η ΕΕ στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει κυρώσεις στο πλαίσιο του νέου παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο θεσπίστηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2020.

Το καθεστώς κυρώσεων επιτρέπει στην ΕΕ να στοχεύει εκείνους που είναι υπεύθυνοι για πράξεις όπως γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλες σοβαρές παραβιάσεις ή παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως βασανιστήρια, δουλεία, εξωδικαστικές δολοφονίες, αυθαίρετες συλλήψεις ή κρατήσεις.



ΠΗΓΗ