Αντιμέτωπα με την ανάγκη να δουλέψουν είναι εκατομμύρια παιδιά, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ενώ στον κόσμο καταγράφηκε αύξηση των ανηλίκων που εργάζονται για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες, όπως προειδοποίησε χθες Πέμπτη ο ΟΗΕ.

Σε κοινή έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας και της UNICEF, του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι στις αρχές του 2020 τα παιδιά που ήταν αναγκασμένα να δουλεύουν ήταν 160 εκατομμύρια, δηλαδή 8,4 εκατ. περισσότερα απ’ ό,τι τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Αν οι τρέχουσες προβλέψεις για την αύξηση της φτώχειας σε παγκόσμια κλίμακα επαληθευτούν, άλλα εννέα εκατομμύρια παιδιά θα αναγκαστούν να πάρουν τον δρόμο για τη δουλειά ως τα τέλη της επόμενης χρονιάς, προστίθεται στην έκθεση, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Όμως στατιστικά μοντέλα δείχνουν πως ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι υπερπενταπλάσιος, προειδοποιεί η Κλαούντια Κάπα, στατιστικολόγος της UNICEF που συμμετείχε στη συγγραφή της έκθεσης.

«Αν η κοινωνική προστασία μειωθεί σε σύγκριση με το επίπεδο όπου βρίσκεται το τρέχον διάστημα, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας και άλλων παραγόντων, ο αριθμός των παιδιών που είναι αναγκασμένα να εργάζονται μπορεί να αυξηθεί κατά 46 εκατομμύρια» ως τα τέλη του 2022, εξήγησε η κυρία Κάπα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην έκθεση, που δημοσιεύεται κάθε τέσσερα χρόνια, υπογραμμίζεται ότι τα μισά από τα παιδιά που εργάζονται είναι ηλικίας μόλις πέντε ως οκτώ ετών.

Η τάση αύξησης, που εκδηλώθηκε προτού καν η πανδημία παραλύσει την παγκόσμια οικονομία, αποτελεί σημείο καμπής σε σχέση με την μείωση κατά 96 εκατομμύρια των παιδιών που εργάζονταν μεταξύ του 2000 και του 2016.

Ενώ η υγειονομική κρίση εξαπλωνόταν στον κόσμο ολόκληρο, σχεδόν το ένα στα δέκα παιδιά ήταν αναγκασμένο να δουλεύει. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως η κατάσταση υπάρχει αληθινός κίνδυνος να επιδεινωθεί περαιτέρω αν δεν γίνει τίποτα για να βοηθηθούν οι οικογένειες που βυθίζονται στη φτώχεια.

Παιδική εργασία: Χάνεται έδαφος

«Χάνουμε έδαφος στον αγώνα εναντίον της παιδικής εργασίας και η περασμένη χρονιά δεν έκανε τα πράγματα πιο εύκολα», διαπιστώνει η Χενριέτα Φορ, η επικεφαλής της UNICEF.

Και προσθέτει: «Ενώ έχουμε μπει πλέον στη δεύτερη χρονιά περιοριστικών μέτρων, κλεισίματος σχολείων, οικονομικών σεισμών και συρρικνούμενων εθνικών προϋπολογισμών, οι οικογένειες αναγκάζονται να κάνουν επιλογές που ραγίζουν την καρδιά».

Το φαινόμενο πλήττει περισσότερο τα αγόρια, που αριθμούσαν 97 από τα 160 εκατομμύρια παιδιά που δούλευαν στις αρχές του 2020.

Πιο ανησυχητική ακόμα είναι η αύξηση του αριθμού των παιδιών μεταξύ πέντε και δεκαεπτά ετών που κάνουν επικίνδυνες δουλειές, βαριές και ανθυγιεινές, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στην ανάπτυξή τους, στην υγεία τους, στη μόρφωσή τους.

Η κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνει τομείς όπως αυτοί των μεταλλείων και των ορυχείων, ή της αλιείας. Ορισμένα παιδιά εργάζονται πάνω από 43 ώρες την εβδομάδα, κάτι που κάνει αδύνατη τη φοίτησή τους στο σχολείο.

Στις αρχές του 2020, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και η UNICEF εκτιμούν πως τέτοιου είδους δουλειές έκαναν 79 εκατομμύρια παιδιά, με άλλα λόγια 6,5 εκατ. παραπάνω απ’ ό,τι τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Στη μεγάλη πλειονότητά τους (70%, ή 112 εκατ.) τα παιδιά δουλεύουν στον αγροτικό τομέα, ενώ το 20% απασχολείται στον τομέα των υπηρεσιών και το 10% στη βιομηχανία.

Η υποσαχάρια Αφρική είναι η περιοχή του κόσμου όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση των παιδιών που εργάζονται. Ήταν κατά 16,6 εκατ. περισσότερα στην αρχή της περασμένης χρονιάς απ’ ό,τι το 2016.

«Αυτές οι νέες εκτιμήσεις αποτελούν κλήση αφύπνισης», τόνισε ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας, ο Γκάι Ράιντερ, απευθύνοντας έκκληση να «σπάσει ο κύκλος της φτώχειας και της παιδικής εργασίας».



ΠΗΓΗ