Τον γύρο του κόσμου έκανε το βίντεο που δείχνει έναν νεαρό άνδρα να χαστουκίζει τον Εμανουέλ Μακρόν κατά της περιοδείας του σε περιοχή της νότιας Γαλλίας. Η άνευ προηγουμένου αυτή ενέργεια προκάλεσε την αγανάκτηση όλης της πολιτικής τάξης, σε μια χώρα ολοένα και πιο νευρική ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2022.

Στο βίντεο διακρίνεται ο Γάλλος πρόεδρος, σε επίσκεψη στο Τεν λ’ Ερμιτάζ, να πλησιάζει σε ένα πλήθος που έχει συγκεντρωθεί πίσω από μεταλλικά κιγκλιδώματα, κατόπιν να έχει σύντομη συνομιλία με έναν άνδρα που φορά χακί μπλουζάκι, έχει μαύρα γένια και μακριά μαλλιά.

Στη συνέχεια ο άνδρας μοιάζει να τον χτυπά στο πρόσωπο, με το περιβάλλον του Μακρόν να κάνει λόγο για μια «απόπειρα χαστουκιού».

Στο ίδιο βίντεο, λίγο πριν από το χαστούκι, ακούγεται η κραυγή «Montjoie, Saint-Denis!», όπως και το «A bas la macronie» («Κάτω ο μακρονισμός»).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο φερόμενος ως δράστης του χαστουκιού, ένας κάτοικος της περιοχής ηλικίας 28 ετών, συνελήφθη, όπως και ένας άλλος άνδρας ίδιας ηλικίας, ανέφερε η Εισαγγελία.

Οι δύο άνδρες κατάγονται από την περιοχή και είναι «άγνωστοι στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Αλέξ Περέν, εισαγγελέας στη Βαλάνς. «Σε αυτό το στάδιο, τα κίνητρά τους δεν είναι γνωστά», συμπλήρωσε ο ίδιος, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το προφίλ των υπόπτων.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία, ο πρόεδρος είχε επισκεφθεί ένα λύκειο το πρωί και κατευθυνόταν προς το πλήθος που τον φώναζε, όταν συνέβη το περιστατικό.

Ο Μακρόν πραγματοποιεί περιοδεία στη Γαλλία, προκειμένου να «καταγράψει τον παλμό» της χώρας, έπειτα από ένα και πλέον χρόνο πανδημίας. Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους συνέχισε την επίσκεψή του απτόητος.

Στο Βαλάνς, μάλιστα, έβγαλε selfie με τους κατοίκους, όπου εμφανίστηκε χαμογελαστός και χαλαρός.

Μακρόν: Ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό

«Πρέπει να δούμε το περιστατικό αυτό στις σωστές διαστάσεις του, πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό», είπε ο Μακρόν στην εφημερίδα Le Dauphine Libere. «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε ακραία βίαιους ανθρώπους να πάρουν τον έλεγχο του δημόσιου διαλόγου, δεν το αξίζουν», πρόσθεσε.

«Δεν θα ήθελα μεμονωμένα πρόσωπα ή άνθρωποι που κλίνουν προς τα άκρα να μπορούν, με οιονδήποτε τρόπο, να μας κάνουν να ξεχνάμε τα υπόλοιπα», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος, υπογραμμίζοντας πως αυτού του είδους η επίθεση δεν θα τον σταματήσει.

Ομόφωνη καταδίκη στην επίθεση

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, αρχής γενομένης από εκείνη του πρωθυπουργού της χώρας, Ζαν Καστέξ, που μίλησε για προσβολή στη δημοκρατία. «Η πολιτική δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση η βία, η λεκτική επίθεση και ακόμα λιγότερο η σωματική επίθεση. Απευθύνω έκκληση για δημοκρατική έγερση, μας αφορά όλους, διακυβεύονται τα θεμέλια της δημοκρατίας μας», δήλωσε ενώπιον βουλευτών.

Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος, Μαρίν Λεπέν, που παρουσιάζεται ως η βασική αντίπαλος του Μακρόν, κατήγγειλε μια «απαράδεκτη ενέργεια και βαθιά καταδικαστέα σε μια δημοκρατία», ενώ ο δεξιός υποψήφιος στις εκλογές, Ξαβιέ Μπερτράν, καταδίκασε μια «απαράδεκτη ενέργεια».

Ο αρχηγός της ριζοσπαστικής αριστεράς, Ζαν Λικ Μελανσόν, το κόμμα του οποίου στοχοθετήθηκε προσφάτως από ένα βίντεο ενός ακροδεξιού youtuber, δήλωσε στο Twitter «αλληλέγγυος με τον πρόεδρο».

Ο πρώην σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, εκτιμά πως μια τέτοια επίθεση αποτελεί «ανυπόφορο και απαράδεκτο πλήγμα» στους θεσμούς και ο βουλευτής των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό δήλωσε πως «το να επιτίθεται κανείς σωματικά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι σαν να επιτίθεται εναντίον της Γαλλίας».



ΠΗΓΗ