Την απελευθέρωση της 23χρονης φοιτήτριας Σοφία Σάπεγκα, η οποία συνταξίδευε με τον δημοσιογράφο και μπλόγκερ Ρομάν Προτάσεβιτς και συνελήφθη μαζί του όταν η πτήση τους υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, ζητεί το πανεπιστήμιο του Βίλνιους.

Τη σύλληψη της Σάπεγκα επιβεβαίωσε η οικογένειά της, όπως δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου European Humanities.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σάπεγκα και ο Προτάσεβιτς βρίσκονταν σε διακοπές στην Ελλάδα.

Ένα καταδιωκτικό MiG-29 της Λευκορωσίας αναχαίτισε χθες την πτήση FR4978 από την Αθήνα στο Βίλνιους στην οποία επέβαινε ο Ρομάν Προτάσεβιτς, πρώην διευθυντής του ιστότοπου της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Nexta. Τελικά το αεροπλάνο συνέχισε το δρομολόγιό του, έπειτα από πολύωρη καθυστέρηση, χωρίς τον Προτάσεβιτς ο οποίος συνελήφθη στο Μινσκ, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Ένας Λιθουανός επιβάτης, ο οποίος ονομάζεται Μάντας αλλά δεν γνωστοποίησε το επίθετό του, είπε ότι όταν ο Προτάσεβιτς άκουσε ότι το αεροσκάφος θα άλλαζε πορεία, άνοιξε το ντουλάπι πάνω από το κάθισμα του αεροσκάφους, πήρε έναν φορητό υπολογιστή και ένα τηλέφωνο και τα έδωσε σε μια γυναίκα που συνταξίδευαν.

Η Σάπεγκα, η οποία είναι Ρωσίδα πολίτης, μετέβαινε στο Βίλνιους για την προφορική εξέταση του μεταπτυχιακού της στο πανεπιστήμιο, απ’ όπου θα αποφοιτούσε έπειτα από πέντε χρόνια σπουδών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ίδρυμα.

«Ως αποτέλεσμα μιας μυστικής επιχείρησης από τις αρχές της Λευκορωσίας η φοιτήτρια συνελήφθη από την Διοίκηση της Ερευνητικής Επιτροπής της πόλης του Μινσκ με αβάσιμες και κατασκευασμένες κατηγορίες» αναφέρει η ανακοίνωση του πανεπιστημίου που προσθέτει: «Διαμαρτυρόμαστε κατά της αδικαιολόγητης κράτησης ενός μέλους της πανεπιστημιακής μας κοινότητας».

Το Κυπριακό ΥΠΕΞ επικοινώνησε με τον Κύπριο επιβάτη

Επικοινωνία με τον Κύπριο επιβάτη που επέβαινε στην πτήση της Ryanair είχαν αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου.

«Σε επικοινωνία με Κύπριο επιβάτη πτήσης Ryanair – FR4978 που υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ. Επαναλαμβάνουμε την έντονη καταδίκη μας για τις ενέργειες της Λευκορωσίας που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια πολιτικής αεροπορίας & καλούμε για άμεση απελευθέρωση», όπως αναφέρει το κυπριακό ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η εξωτερική φωτογραφία είναι αρχείου

ΠΗΓΗ