Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε μη νομικά δεσμευτική απόφαση με την οποία καταδικάζει το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ και καλεί «όλα τα κράτη μέλη να αποτρέπουν» τις παραδόσεις όπλων στη χώρα της Ασίας.

Το κείμενο εγκρίθηκε με τις ψήφους 119 χωρών, ενώ 36 απείχαν, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, προστάτιδας δύναμης της άλλοτε Βιρμανίας. Μόλις μία χώρα, η Λευκορωσία, η οποία εμπόδισε την υιοθέτηση της απόφασης συναινετικά και επέβαλε να διεξαχθεί η δημόσια ψηφοφορία, ψήφισε εναντίον.

Αντίθετα με την έγκρισή της με συναίνεση, η δημόσια ψηφοφορία υποχρεώνει τις 193 χώρες μέλη της ΓΣ του ΟΗΕ να τοποθετηθούν ανοικτά. Μεταξύ των δέκα χωρών του Συνδέσμου Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση για το κείμενο που καταρτίστηκε από το Λιχτενστάιν με την υποστήριξη δυτικών χωρών, μόλις τέσσερις απείχαν: το Μπρουνέι, που ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία του ASEAN, η Καμπότζη, το Λάος και η Ταϊλάνδη.

Παραδοξότητα της ψηφοφορίας: η Μιανμάρ, που αντιπροσώπευσε ο πρεσβευτής Τσάου Μόου Τουν, που παρότι τυπικά έχει καθαιρεθεί μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου παραμένει στη Νέα Υόρκη αψηφώντας τη στρατιωτική χούντα, ψήφισε υπέρ.

Η Γενική Συνέλευση σπανίως υιοθετεί αποφάσεις με τις οποίες καταδικάζει στρατιωτικά πραξικοπήματα ή καλεί να περιοριστούν οι παραδόσεις όπλων σε μια χώρα.

«Πρόκειται για την πιο ευρεία, την πιο οικουμενική καταδίκη μέχρι σήμερα της κατάστασης στη Μιανμάρ», έκρινε ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ΟΗΕ, ο Ούλοφ Σκουγκ.

«Η ΕΕ είναι υπερήφανη για την απόφαση που υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα. Απονομιμοποιεί τη στρατιωτική χούντα, καταδικάζει τις καταχρήσεις της και τη βία εναντίον του ίδιου του λαού της, και επιδεικνύει την απομόνωσή της σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Το κείμενο αξιώνει την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Μιανμάρ και την αποφυλάκιση των πολιτικών που έχουν τεθεί υπό κράτηση.

Είναι «απόλυτη» ανάγκη «να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την αποκατάσταση της δημοκρατίας», σημείωσε πριν ψηφιστεί η απόφαση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας την ελπίδα να σταλεί «πολύ καθαρό μήνυμα» από τη ΓΣ.

Η απόφαση ζητεί ακόμη να εφαρμοστεί το σχέδιο πέντε σημείων που καταρτίστηκε τον Απρίλιο από τον ASEAN, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού ειδικού απεσταλμένου, και ζητεί από τις ένοπλες δυνάμεις να «σταματήσουν αμέσως τις βίαιες ενέργειες εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών».

Το κείμενο, στην προετοιμασία του οποίου συμμετείχαν κάπου πενήντα χώρες, αξιώνει από το στρατιωτικό καθεστώς να επιτρέψει να επισκεφθεί τη χώρα η επιτετραμμένη του ΟΗΕ, η Κριστίνε Σράνερ Μπούργκενερ, και να παραχωρήσει ανεμπόδιστη πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η κυρία Σράνερ Μπούργκενερ τόνισε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης μετά την ψηφοφορία ότι «ο κίνδυνος ευρείας κλίμακας είναι πραγματικός», προσθέτοντας ότι «ο χρόνος μετράει» και πως «το παράθυρο ευκαιρίας για να αντιστραφεί η κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό κλείνει».

Αντίθετα με τη Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε δεσμευτική απόφαση μετά το πραξικόπημα, έχει απλά δώσει στη δημοσιότητα ανακοινώσεις με τις οποίες καταδικάζει τη βία.

Η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, η de facto επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης που ανέτρεψε ο στρατός, βρίσκεται σε κατ’ οίκον κράτηση, όπως συνέβαινε για χρόνια επί της προηγούμενης στρατιωτικής δικτατορίας. Το νέο καθεστώς της έχει απαγγείλει διάφορες κατηγορίες, ανάμεσά τους για την παραβίαση της νομοθεσίας για το εμπόριο και των μέτρων για την αποτροπή της πανδημίας του νέου κορονοϊού, για την υποκίνηση στάσης και για διαφθορά. Προφανής στόχος είναι η δημοφιλής στη χώρα της πολιτικός να αποκλειστεί από τα κοινά στη Μιανμάρ.

Η κατάσταση στη χώρα παραμένει χαοτική, με τον στρατό να καταστέλλει οποιαδήποτε διαδήλωση και διαμαρτυρία με τα όπλα. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους, τουλάχιστον 858 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι περίπου 6.000 έχουν συλληφθεί αφότου οι στρατηγοί κατέλαβαν την εξουσία.



ΠΗΓΗ