Κόντρα μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον έφερε το «μπλόκο» που έθεσαν οι ΗΠΑ στην πρόσβαση σε πολλούς ιστότοπους ιρανικών ΜΜΕ ή MME φιλικών προς το Ιράν.

Οι ιρανικοί χαρακτήρισαν αυτή την κίνηση «μη εποικοδομητική» ενέργεια που αντίκειται στην ελευθερία της έκφρασης σε μια περίοδο που διεξάγονται συνομιλίες για τη διάσωση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε νωρίτερα ότι μπλόκαρε 33 ιστοτόπους ΜΜΕ που ελέγχονται από την Τεχεράνη και άλλους τρεις ιρακινούς ιστοτόπους των ταξιαρχιών της Χεζμπολάχ (μιας σιιτικής φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής), που στεγάζονται σε ονομασίες ιστοσελίδων (domain name) που ανήκουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είπε.

«Κατόπιν αποφάσεων της δικαιοσύνης, οι Ηνωμένες Πολιτείες πήραν τον έλεγχο 33 ιστοτόπων που χρησιμοποιούνται από την Ιρανική Ένωση Ισλαμικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (IRTVU) και τριών ιστοτόπων που εκμεταλλεύεται η Χεζμπολάχ, κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ.

Δεν αποκάλυψε ωστόσο την ταυτότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων στις οποίες ανήκουν οι ονομασίες των ιστοσελίδων και φιλοξενούν αυτούς τους ιστότοπους, και δεν εξήγησε πώς μπόρεσαν να προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια, κατά παράβαση των κυρώσεων.

Η Τεχεράνη κατήγγειλε αμέσως τα μπλοκαρίσματα αυτά διά του Μαχμούντ Βαεζί, διευθυντή του γραφείου του Ιρανού προέδρου. «Αυτό που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες αντίκειται στην αρχή της ελευθερίας της έκφρασης για την οποία οι Αμερικανοί πάντα περηφανεύονταν. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται η ελευθερία της έκφρασης με τη χρήση εργαλείων ώστε να εμποδιστεί η αντανάκλαση διαφορετικών απόψεων στην κοινή γνώμη» είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Βαεζί.

«Χρησιμοποιούμε όλα τα νομικά και διεθνή μέσα για να (…) καταδικάσουμε (…) αυτή την εσφαλμένη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών» συμπλήρωσε εκτιμώντας πως αυτή η απόφαση μπλοκαρίσματος δεν είναι εποικοδομητική την ώρα που διεξάγονται διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι ιστότοποι των ενημερωτικών τηλεοπτικών σταθμών Al-Alam (αραβόφωνος) και του Press-TV (αγγλόφωνος), που ανήκουν στο δίκτυο της κρατικής τηλεόρασης Irib, εμφάνιζαν όλοι χθες, Τρίτη, το ίδιο μήνυμα που έλεγε πως «η αμερικανική κυβέρνηση πήρε τον έλεγχο του ιστότοπου». Το μήνυμα μάλιστα συνοδευόταν από το σήμα της ομοσπονδιακής αστυνομίας και του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.ΠΗΓΗ