Εντυπωσιάζει η φωτογραφία με τρία κρουαζιερόπλοια που μοιάζουν να «αιωρούνται» πάνω από τη θάλασσα ανατολικά της Λεμεσού.

Πρόκειται για μια οφθαλμαπάτη, για το φαινόμενο Φάτα Μοργκάνα, το οποίο απεικονίζεται στη φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στη σελίδα του Facebook Καιρόφιλοι Κύπρου.

Σύμφωνα με το Sigmalive.com η Φάτα-Μοργκάνα, είναι ένα σύνθετο οπτικό φαινόμενο που οφείλεται σε θερμοκρασιακή αναστροφή εφαπτόμενων ατμοσφαιρικών στρωμάτων.

Ένα αντικείμενο που βρίσκεται στον ορίζοντα, όπως στην περίπτωση αυτή τα πλοία, εμφανίζονται σύνθετα, δηλαδή δύο είδωλα ίδιου αντικειμένου ενωμένα αντίστροφα κατά κορυφή.

Αυτό συμβαίνει γιατί η αλληλεπίδραση του ζεστού αέρα που βρίσκεται ψηλότερα και του ψυχρού που βρίσκεται κοντά το έδαφος λειτουργεί σαν διαθλαστικός φακός, δημιουργώντας ένα κατακόρυφα αντεστραμμένο είδωλο, επί του οποίου φαίνεται να αιωρείται το απομακρυσμένο ευθύ είδωλο.

Η Φάτα Μοργκάνα παρατηρείται συνήθως το πρωί μετά από μια ψυχρή νύχτα που έχει ως αποτέλεσμα να φεύγει η θερμότητα δι’ ακτινοβολίας στο διάστημα.

Η πρώτη αναφορά σε «Φάτα μοργκάνα» στα αγγλικά, ήταν το 1818 και αφορούσε έναν παρόμοιο αντικατοπτρισμό στο Στενό της Μεσσίνας, ανάμεσα στην Καλαβρία και τη Σικελία.



ΠΗΓΗ