Το μόνο που ήθελε ήταν να έχουν οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας το δικαίωμα να οδηγούν αυτοκίνητο.

Και τώρα θα περάσει 6 χρόνια στη φυλακή, καθώς το καθεστώς την κατηγορεί για μια σειρά από πράγματα, μεταξύ αυτών και ότι «μίλησε στη Διεθνή Αμνηστία και έκανε αίτηση για δουλειά στα Ηνωμένα Έθνη».

Αυτή είναι η κατάληξη της 31χρονης ακτιβίστριας Loujain al-Hathloul, που καταδικάστηκε για κατασκοπεία και συνωμοσία με ξένες δυνάμεις.

Η Loujain ήταν μια από τις πλέον προβεβλημένες ακτιβίστριες των γυναικείων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, μια πύρινη φωνή που καλούσε, μεταξύ άλλων, στο δικαίωμα της γυναίκας να είναι κάτοχος διπλώματος οδήγησης.

Την καταδίκασε μάλιστα δικαστήριο που ασχολείται με ζητήματα τρομοκρατίας. Οι υποστηρικτές της θεωρούν εκδικητική την καταδίκη της, πως όλα έχουν να κάνουν με τη δουλειά της στην επικράτεια των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η Loujain είναι στη φυλακή από τον Μάιο του 2018, επειδή είχε μιλήσει σε ομάδα δημοσιογράφων για ένα ντοκιμαντέρ.

Η ίδια έκανε απεργία πείνας τον περασμένο μήνα και εμφανίστηκε μία φορά στο δικαστήριο σε κακή κατάσταση. Η φωνή της έτρεμε και ήταν αδύναμη.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sabq μεταδίδει πως κρίθηκε ένοχη από το αντιτρομοκρατικό δικαστήριο επειδή χρησιμοποιούσε το ίντερνετ για να βλάψει τη δημόσια τάξη της χώρας της.

Η Loujain είχε φυλακιστεί το 2014, όταν τράβηξε ένα βίντεο με την ίδια στη θέση του οδηγού.

Η αδερφή της, Lina al-Hathloul, δήλωσε πριν την καταδίκη: «Το μόνο που έκανε η αδερφή μου ήταν να ζητά να αντιμετωπίζονται οι γυναίκες με αξιοπρέπεια και ελευθερία»…

ΠΗΓΗ