Η ολλανδική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε αναμένεται να παραιτηθεί εξαιτίας ενός σκανδάλου που σχετίζεται με επιδόματα παιδιών.

Την είδηση μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο πληροφορίες που μετέδωσε η ολλανδική τηλεόραση NOS την Παρασκευή.

Μια αναφορά που είδε το φως της δημοσιότητας κατηγορούσε την κυβέρνηση για κακοδιαχείριση στα επιδόματα παιδιών, γεγονός που οδήγησε χιλιάδες οικογένειες στην οικονομική καταστροφή, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

Χθες, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας (PvdA), Λόντεβικ Άσερ, υπέβαλε την παραίτησή του, με φόντο το μεγάλο σκάνδαλο της φορολογικής διοίκησης.

Τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν από χθες πως η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε θα αποφασίσει σήμερα αν θα παραιτηθεί λόγω του σκανδάλου των οικογενειακών επιδομάτων («toeslagenaffaire» στα ολλανδικά). Χιλιάδες οικογένειες κατηγορήθηκαν λανθασμένα για απάτη, τουλάχιστον από το 2013 μέχρι το 2019 και πολλές αναγκάστηκαν να επιστρέψουν αναδρομικά μεγάλα ποσά που είχαν εισπράξει.

Ο Άσερ ήταν υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας, καθώς και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2012 μέχρι το 2017. Σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Facebook αναφέρει ότι «οι πρόσφατες συζητήσεις για τον ρόλο του σε αυτήν την υπόθεση» δεν του επιτρέπουν να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του αρχηγού του κόμματος. Διαβεβαίωσε όμως ότι δεν ήταν ενήμερος «ότι οι φορολογικές αρχές είχαν ξεκινήσει ένα παράνομο κυνήγι σε βάρος χιλιάδων οικογενειών».

Ο Άσερ θα διατηρήσει την έδρα του στην Κάτω Βουλή μέχρι τις εκλογές της 17ης Μαρτίου. Το Εργατικό Κόμμα δεν μετέχει στον τετρακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με την έρευνα που διενέργησε μια κοινοβουλευτική επιτροπή, η φορολογική διοίκηση διέκοψε τα επιδόματα που λάμβαναν χιλιάδες οικογένειες, κατηγορώντας τες για απάτη. Στη συνέχεια, ανάγκασε τους γονείς να επιστρέψουν αναδρομικά ποσά που σε κάποιες περιπτώσεις ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

ΠΗΓΗ