Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας έχουν «κλονίσει» όλες τις αξίες της συμμαχίας με την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ την Τρίτη.

Χθες Δευτέρα, οι ΗΠΑ πάτησαν το κουμπί των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Τα μέτρα επιβλήθηκαν εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών τιμωρώντας την Άγκυρα για την αγορά και απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι κυρώσεις σε ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα βλάψουν μόνο το πνεύμα της συμφωνίας αλλά θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους συμμάχους», σχολίασε ο Ακάρ, όπως μεταδίδει το Sputnik.

«Η επιστροφή στη συνεργασία και την αλληλεγγύη με τις Ηνωμένες Πολιτείες … θα προσέφερε μια σημαντική συμβολή στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», τόνισε ακόμη, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο ο επικεφαλής της SSB Ισμαήλ Ντεμίρ υποβάθμισε τις αμερικανικές κυρώσεις και δήλωσε επίσης σήμερα: «Περιμένουμε πως αυτό δεν θα επηρεάσει πολύ τις σχέσεις μας». «Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Όπως είπαν και οι ίδιοι, υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία σε πολλούς τομείς. Εμείς και αυτοί περιμένουμε πως αυτό θα συνεχισθεί», πρόσθεσε ο Ντεμίρ μιλώντας στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Θα βρούμε λύσεις γι’ αυτό στους κύκλους μας. Από την πλευρά μας, η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανιάς θα συνεχισθεί, ίσως περισσότερο γρήγορα», δήλωσε ο Ντεμίρ.

Χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις ως μια κίνηση ασυμβίβαστη με τη στρατιωτική και πολιτική πραγματικότητα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας προειδοποίηση ότι η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλειά της.

ΠΗΓΗ