Υπάρχει κάποιος κατάλληλος τρόπος για να συμπεριφερθεί ένα θύμα βιασμού; Την ερώτηση αυτή κάνουν πολλοί στην Ινδία μετά από μια δικαστική απόφαση που απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος ενός άντρα για τον βιασμό μιας γυναίκας συναδέλφου και αμφισβήτησε τη συμπεριφορά του φερόμενου θύματος.

Η δικαστής Kshama Joshi έγραψε πως σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σύντομα μετά τη φερόμενη επίθεση, η νεαρή γυναίκα «χαμογελούσε και φαινόταν χαρούμενη, φυσιολογική, με καλή διάθεση», όπως μεταδίδει το BBC.

«Δεν φαινόταν ενοχλημένη, συγκρατημένη, τρομοκρατημένη ή τραυματισμένη με οποιονδήποτε τρόπο παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν αμέσως μετά τον ισχυρισμό της ότι είχε δεχτεί σεξουαλική επίθεση», έγραψε η δικαστής στην απόφασή της που εκτείνεται σε 527 σελίδες.

Οι κατηγορίες σε βάρος του Tarun Tejpal, γνωστού δημοσιογράφου και πρώην εκδότη του περιοδικού Tehelka, απορρίφθηκαν. Η κυβέρνηση της πολιτείας Γκόα, η οποία άσκησε έφεση στην απόφαση, ζήτησε την Πέμπτη να γίνει νωρίτερα η ακρόαση, σημειώνοντας πως «το χρωστάμε στα κορίτσια μας» και ότι η αθώωση ήταν «εσφαλμένη» και «μη βιώσιμη».

Το ανώτατο δικαστήριο συμφώνησε και ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει την υπόθεση στις 2 Ιουνίου.

Μια αθώωση που εξέπληξε πολλούς

Η γυναίκα κατηγόρησε τον Tejpal ότι της επιτέθηκε σε ένα ασανσέρ δύο συνεχόμενα βράδια σε μια εκδήλωση στη Γκόα τον Νοέμβριο του 2013. Κατηγορίες που εκτείνονταν σε σχεδόν 3.000 σελίδες απαγγέλθηκαν. Ο δημοσιογράφος κατηγορούνταν για «αδικαιολόγητο και παράνομο περιορισμό, επίθεση, σεξουαλική παρενόχληση και βιασμό από άτομο που έχει την εξουσία ή τον έλεγχο». Ο Tejpal αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

Οι ισχυρισμοί εναντίον μιας τέτοιας εξέχουσας προσωπικότητας στους χώρους της δημοσιογραφίας και των εκδόσεων στην Ινδία έγιναν πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο, αναφέρει το BBC.

Το Tehelka, το περιοδικό που δημιούργησε το 2000, ήταν γνωστό για κάποια από τα μεγαλύτερα ερευνητικά θέματα στη δημοσιογραφία της Ινδίας. Ο εκδοτικός οίκος του India Ink εκπροσώπευε μεγάλα ονόματα στον κόσμο της λογοτεχνίας.

Η γυναίκα που τον κατηγόρησε δεν ήταν απλώς υπάλληλός του αλλά και κόρη φίλου του και η καλύτερη φίλη της δικής του κόρης. Στο δικαστήριο, η γυναίκα είπε πως ήταν σαν πατέρας για εκείνη και ότι τον εμπιστευόταν.

Η αθώωσή του προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς. Η περιγραφή των γεγονότων εκ μέρους του είχε αλλάξει κατά κάποιο τρόπο: αρχικά είχε πει ότι όλα έγιναν συναινετικά για να κάνει στη συνέχεια λόγο για «εσφαλμένη ανάγνωση της κατάστασης» που οδήγησε σε «ένα ατυχές περιστατικό». Αργότερα ανέσυρε μια παλιότερη δήλωσή του στην οποία είχε πει ότι «είχε επιχειρήσει μια σεξουαλική επαφή παρά την ξεκάθαρη απροθυμία», λέγοντας ότι είχε αναγκαστεί να την εκδώσει αρχικά.

Στα δικαστικά έγγραφα, περιέγραψε τα περιστατικά στο ασανσέρ ως «μεθυσμένα χαζολογήματα».

Μετά την αθώωσή του, η δικαστής έστρεψε την προσοχή της στη γυναίκα που τον κατηγορεί. Αναρωτήθηκε γιατί η γυναίκα είχε μιλήσει σε τρεις άντρες συναδέλφους για τη φερόμενη επίθεση και όχι στη γυναίκα συγκάτοικό της. Γιατί δεν έκλαψε μπροστά στους φίλους της; «Είναι απίστευτο ότι πάλεψε βίαια αλλά δεν είχε τραύματα», έγραψε.

Η δικαστική απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

«Δεν είναι απλώς δολοφονία χαρακτήρα, είναι μια σφαγή του χαρακτήρα της», σχολίασε ένας δικηγόρος για να προσθέσει: «Φαίνεται πως δικαζόταν η ηθική της γυναίκας και όχι το αν είχε βιαστεί».



ΠΗΓΗ