Οι τουρκικές αρχές κατέγραψαν 28.351 επιπλέον κρούσματα του νέου κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, την πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο που η Άγκυρα συμπεριλαμβάνει στον καθημερινό της απολογισμό για την πανδημία τους ασυμπτωματικούς φορείς του ιού.

Η τουρκική κυβέρνηση δημοσίευε από το καλοκαίρι μόνο τον αριθμό των συμπτωματικών ασθενών, με τους επικριτές να ισχυρίζονται ότι με αυτό τον τρόπο κρύβει το ακριβές μέγεθος της επιδημίας στη χώρα.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα του υπουργείου Υγείας, το προηγούμενο 24ωρο 168 άνθρωποι πέθαναν έχοντας διαγνωσθεί με την Covid-19, στον υψηλότερο αριθμό μετά το ξέσπασμα της επιδημίας.

Παράλληλα ο Κοτζά ανακοίνωσε πως η Άγκυρα υπέγραψε ένα συμβόλαιο για την αγορά 50 εκατομμυρίων δόσεων ενός εμβολίου κατά της Covid-19 από την κινεζική εταιρεία Sinovac Biotech.

«Υπογράψαμε ένα συμβόλαιο για 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που θα παραδοθούν κατά τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το CoronaVac, το πειραματικό εμβόλιο της Sinovac κατά της COVID-19 προκαλεί γρήγορη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά το επίπεδο των αντισωμάτων που παράγει είναι χαμηλότερο από αυτό που παρατηρείται στους ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από τον ιό, δείχνουν προκαταρκτικά αποτελέσματα των δοκιμών.

To CoronaVac και άλλα τέσσερα πειραματικά εμβόλια που δημιουργήθηκαν στην Κίνα βρίσκονται στο τελικό στάδιο των δοκιμών για τον καθορισμό της αποτελεσματικότητάς τους.

Μιλώντας στην Άγκυρα μετά από συνεδρίαση του επιστημονικού συμβουλίου για την πανδημία, ο Κοτζά είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων.

«Το σημαντικό για μας είναι να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε εμβόλια τα οποία είναι γνωστό ότι είναι αποτελεσματικά και αξιόπιστα… Νομίζω ότι η μέρα εκκίνησης εμβολιασμών θα μπορούσε να είναι η 11η Δεκεμβρίου», σημείωσε ο υπουργός.

ΠΗΓΗ