Στην τελευταία του κατοικία θα οδηγηθεί σήμερα ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών πριν από περίπου μία εβδομάδα.

Τα τέσσερα παιδιά του Δούκα του Εδιμβούργου θα περπατήσουν πίσω από το φέρετρό του, ενώ το Land Rover που θα μεταφέρει τη σορό του στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ θα ακολουθήσουν οι Χάρι και Ουίλιαμ.

Οι καλεσμένοι στην κηδεία θα είναι 30, ανάμεσά τους και τρεις Γερμανοί συγγενείς του. Θα φορούν πολιτικά ρούχα και όχι στρατιωτικές στολές, ενώ θα έχουν και μάσκες στα πρόσωπά τους και θα κρατούν αποστάσεις λόγω της πανδημίας. Η βασίλισσα θα κάθεται μόνη, σύμφωνα με το BBC.

Εκπρόσωπος των ανακτόρων είπε ότι τα σχέδια έχουν τροποποιηθεί προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι οδηγίες που ισχύουν για τη δημόσια υγεία, αλλά πολλές πτυχές της κηδείας θα παραμείνουν ευθυγραμμισμένες με τις επιθυμίες του Δούκα του Εδιμβούργου.

Ανάμεσα στους καλεσμένους θα είναι η Δούκισσα της Κορνουάλης και η Δούκισσα του Κέμπριτζ, όλα τα εγγόνια του Φίλιππου και οι σύζυγοί τους, τα παιδιά της αδερφής της βασίλισσας Μαργαρίτας.

Η Κόμισα Μαουντμπάτεν της Βιρμανίας, γνωστή και ως Λαίδη Ρόμσεϊ και αργότερα Λαίδη Μπράμπουρν, μια από τις στενότερες φίλες του Φίλιππου, θα είναι επίσης στην κηδεία.

Σύμφωνα με τα ανάκτορα, η βασίλισσα αντιμετώπισε κάποιες «πολύ δύσκολες» αποφάσεις στην επιλογή των καλεσμένων λόγω των περιορισμών που επιβάλει η Covid-19, σε σχέση με τους 800 καλεσμένους που είχε σχεδιαστεί αρχικά, προσθέτοντας ότι ήθελε όλες οι πλευρές της οικογένειας του συζύγου της να εκπροσωπηθούν.

Οι 30 καλεσμένοι

1. Βασίλισσα Ελισάβετ

2. Ο πρίγκιπας της Ουαλίας

3. Η Δούκισσα της Κορνουάλης

4. Ο Δούκας του Κέιμπριτζ

5. Η Δούκισσα του Κέιμπριτζ

6. Ο Δούκας του Σάσεξ

7. Ο Δούκας του Γιορκ

8. Η πριγκίπισσα Βεατρίκη

9. Ο Εντουάρντο Μαπέλι Μότζι

10. Η πριγκίπισσα Ευγενία

11. Τζακ Μπρούκσμπανκ

12. Ο κόμης του Ουέσσεξ

13. Η Κόμισσα του Ουέσσεξ

14. Η Λαίδη Λουίζ του Ουίνδσορ

15. Βισκάουντ Σέβερν

16. Η πριγκίπισσα Άννα

17. Ο Αντιναύαρχος Τιμ Λόρενς

18. Πίτερ Φίλιπς

19. Ζάρα Φίλιπς

20. Μάικ Τιντάλ

21. Ο Κόμης του Σνόουντον

22. Η Λαίδη Σάρα Τσάτο

23. Ντάνιελ Τσάτο

24. Ο Δούκας του Γκλόστερ

25. Ο Δούκας του Κεντ

26. Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα

27. Ο Βερνάρδος, κληρονομικός πρίγκιπας του Μπάντεν

28. Ο πρίγκιπας Δονάτος, μέγας δούκας της Έσσης

29. Ο πρίγκιπας Φίλιππος του Χόενλοχ-Λάντενμπουργκ

30. Η Κόμισσα Μαουντμπάντεν της Βιρμανίας

Όσα θα γίνουν στην κηδεία

Η κηδεία του Δούκα του Εδιμβούργου, την οποία σχεδίασε ο ίδιος, θα μεταδοθεί τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο. Για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και πρίγκιπα Χάρι έχει προβλεφθεί να μη βρεθούν δίπλα δίπλα. Άλλωστε τα δύο αδέλφια δεν είναι πια και τόσο κοντά ο ένας στον άλλο.

Η σορός του πρίγκιπα Φίλιππου θα τοποθετηθεί σε ένα ειδικά τροποποιημένο Land Rover, το οποίο ο ίδιος βοήθησε να σχεδιαστεί, για να τον μεταφέρει στην τελευταία του κατοικία, στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ.

Το όχημα θα προχωρήσει αργά στην περιοχή του κάστρου πριν από την κηδεία, καλυμμένο με τη σημαία του, ένα στεφάνι από λουλούδια, το ναυτικό του καπέλο και το σπαθί του.

Η μεταφορά από την είσοδο του κάστρου του Ουίνδσρο μέχρι το παρεκκλήσι θα διαρκέσει 8 λεπτά και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα ακολουθήσουν πεζή, ακολουθώντας το φέρετρο, μαζί με έξι εργαζόμενους για την οικογένεια του Φίλιππου, όπως ανέφερε σε πρόσφατο δημοσίευμά της η Daily Mail.

Κατά μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν εκπρόσωποι του Βασιλικού Ναυτικού και της Αεροπορίας. Όταν το φέρετρο φτάσει στο παρεκκλήσι, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

Στους Βρετανούς έχει δοθεί η οδηγία να μείνουν στα σπίτια του και να παρακολουθήσουν την κηδεία από την τηλεόραση.



ΠΗΓΗ