Οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι και οι υγειονομικοί που εργάζονται σε οίκους ευγηρίας θα είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν κατά του νέου κορονοϊού στην Ισπανία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίλια, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα εμβολιασμών που αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Οι υγειονομικοί σε άλλες μονάδες θα είναι οι επόμενοι που θα εμβολιαστούν, είπε ο Ίλια, ενώ συνολικά 18 ομάδες πολιτών θα μπορέσουν να εμβολιαστούν, η μία μετά την άλλη, σε ένα από τα 13.000 κέντρα δημόσιας υγείας της χώρας.

Η Ισπανία αναμένει να καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού της μέσα στους πρώτους μήνες του 2021. Ο εμβολιασμός δεν θα είναι υποχρεωτικός και θα γίνεται δωρεάν, επισήμανε ο Ισπανός υπουργός Υγείας.

Στόχος του προγράμματος είναι «να είμαστε έτοιμοι ως χώρα να εμβολιάσουμε από την πρώτη στιγμή που θα αρχίσουμε να παραλαμβάνουμε τις δόσεις των εμβολίων», τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Η κυβέρνηση ελπίζει να παραλάβει τις πρώτες δόσεις εμβολίων τον Ιανουάριο, είπε ο Σαλβαδόρ Ίλια, ωστόσο η διαθεσιμότητά τους θα είναι περιορισμένη τους πρώτους μήνες.

Μέσω των συμφωνιών που σύναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τους βασικούς παρόχους πιθανών εμβολίων Covid-19, η Ισπανία ελπίζει ότι θα λάβει 140 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου ή έναν επαρκή αριθμό για να εμβολιάσει 80 εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα, με πληθυσμό 47 εκατομμύρια κατοίκους, σημείωσε ο υπουργός Υγείας της Ισπανίας.

Ορισμένα από τα εμβόλια θα μοιραστούν με φτωχότερες χώρες, συμπλήρωσε.

Ο Ίλια δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς το εμβόλιο ή τα εμβόλια, ορισμένα εκ των οποίων πρέπει να αποθηκεύονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, θα μεταφερθούν, ωστόσο, τόνισε πως αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα.

«Το εθνικό μας σύστημα είναι προετοιμασμένο για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, συνεχίζουμε, ωστόσο, και εργαζόμαστε στον υλικοτεχνικό» σχεδιασμό, κατέληξε.

ΠΗΓΗ