Ανοδική πορεία ακολουθούν τα κρούσματα κορονοϊού στη Βρετανία. Τις τελευταίες 24 ώρες, συγκεκριμένα, καταγράφηκαν άλλες 32.725 μολύνσεις, ενώ εκατομμύρια Βρετανοί ακύρωσαν τα πλάνα των γιορτών ύστερα από την επιβολή καθολικής καραντίνας σε ακόμη περισσότερες περιοχές.

Στους 570 ανήλθαν οι νεκροί, με τον συνολικό αριθμό θυμάτων στη Βρετανία να ξεπερνά τους 70.000.

Άκρως ανησυχητικά είναι τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στη Βρετανία μετά και τον εντοπισμό μεταλλαγμένου στελέχους κορονοϊού.

Όπως αποδεικνύεται από τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, για κάθε 85 άτομα υπάρχει ένα κρούσμα κορονοϊού, οι μισοί από τους οποίους έχουν σημειωτέον μολυνθεί από νέο μεταλλαγμένο στέλεχος.

Από τις 12 μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου 645.800 Βρετανοί εντοπίστηκαν θετικοί στη νόσο Covid-19. Την προηγούμενη εβδομάδα (5-11 Δεκεμβρίου) το ποσοστό των κρουσμάτων ήταν 1 ανά 95 άτομα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Η αύξηση που καταγράφηκε σε μια εβδομάδα στα περιστατικά κορονοϊού ανήλθε στο 14% και στο 34% σε δύο εβδομάδες.

Η νέα παραλλαγή, πάντως, εντοπίζεται κυρίως στις περιοχές του βρετανικού νότου. Ωστόσο, έκδηλη είναι η ανησυχία για ραγδαία διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο στο Κεντ και οφείλεται για αύξηση της τάξεως του 56% στις μολύνσεις.

Δραματική είναι η κατάσταση στο Λονδίνο, όπου ένας στους 45 κατοίκους έχει προσβληθεί από τον φονικό ιό.

Εν μέσω ανησυχιών για ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού, ο Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε να αποσύρει το σχέδιο χαλάρωσης από τις 23 έως και τις 27 Δεκεμβρίου, βλέποντας το επιδημιολογικό φορτίο να επιβαρύνεται.

Όλες οι ηλικιακές ομάδες έχουν επηρεαστεί από τη διασπορά της νόσου, εκτός από τους ηλικιωμένους 70 ετών και άνω.

ΠΗΓΗ