«Δεν θα δώσουμε πετραδάκι, σταγόνα νερού ή ίντσα αέρα της πατρίδας μας. Σύντομα ο πρόεδρός μας θα αποχαιρετήσει το “Αμπντουλχαμίτ Χαν”από τη Μερσίνη. Αυτά είανι βήματα που γίνονται με αποφασιστικότητα και δύναμη για την προστασία της Τουρκίας και της “τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου”. Επειδή υπάρχουν πόροι πετρελαίου και αερίου, που είναι ο πλούτος του έθνους μας, στα σημεία που βρίσκουν αυτά τα πλοία, κάτω από τη θάλασσα και το έδαφος. Αυτές οι τεχνολογίες θα χρησιμοποιηθούν για την εξόρυξή τους και για να έρθουν στη χώρα μας και να τεθούν στην υπηρεσία των πολιτών μας. Όταν αρχίζουμε τη χρήση τους, η Ελλάδα αρχίζει αμέσως τις προκλήσεις. Κάποιες χώρες αρχίζουν να υποστηρίζουν αυτές τις προκλήσεις. Ό,τι και να κάνει η κακομαθημένη της Δύσης Ελλάδα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και το τουρκικό ναυτικό θα εμφανίζονται και θα συνεχίζουν να δείχνουν πόσο δίκιο έχουμε στον να προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντάς, προστατεύοντας αυτά τα γεωτρύπανα. Για αυτό κανείς δεν θ αέπρεπε να δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας…το τέλος θα είναι μόνο απογοήτευση» είπε ο Τσελίκ, ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποτραπεί «δεν μπορεί να σταματηθεί, δεν μπορεί να ηττηθεί».
Στο μεταξύ, από πλευράς του ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, προέβη σε ανάρτηση στο Twitter όπου έγραφε ότι το γεωτρύπανο «μετρά τις ημέρες» για την έξοδό του στη Μεσόγειο.
Το τουρκικό σκάφος αναμένεται να αρχίσει την αποστολή του στις 9 Αυγούστου, πυροδοτώντας ανησυχίες για νέα κλιμάκωση εντάσεων. Η περιοχή των γεωτρήσεων αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, ωστόσο κορυφαίος Τούρκος αξιωματούχος είχε πει ότι θα έκανε έρευνες κοντά στην Κύπρο, ενώ υπήρχαν αναφορές ότι θα κινηθεί στα ανοιχτά της Καρπασίας.
Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είχε πει πως «κανείς, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων φίλων μας, δεν πρέπει να φοβάται το πλοίο Αμπντουλχαμίντ Χαν», προσθέτοντας πως «η Τουρκία πραγματοποιεί εργασίες εξερεύνησης και γεώτρησης στα δικά της χωρικά ύδατα, όπως επιθυμεί στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Ακριβώς όπως το Ορούτς Ρέις έκανε έρευνες και το Αμπτουλχαμίτ θα κάνει επίσης εργασίες γεώτρησης. Πραγματοποιούμε δραστηριότητες έρευνας στις περιοχές που έχουμε αδειοδοτηθεί από την ‘τδβκ’. Άλλωστε, έχουμε δικαίωμα στα μας χωρικά ύδατα», πρόσθεσε ο Καλίν.