Την κατασκευή νέων αγωγών φυσικού αερίου, που θα συνδέουν την Πορτογαλία και την Ισπανία με την Κεντρική Ευρώπη μέσω Γαλλίας, επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων ο Όλαφ Σόλτς, σε μια προσπάθεια να βρει εναλλακτικές λύσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας και της Ευρώπης.

Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε, ότι είχε συζητήσει την ιδέα της μεταφοράς αερίου από χώρες της Βόρειας Αφρικής με τους ηγέτες της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας, ενώ το θέμα έχει τεθεί και στις Βρυξέλλες στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με τους Financial Times, αν και ο Σολτς δεν διευκρίνισε σε ποιο έργο αναφερόταν, οι πιθανότητες στρέφονται στην αναβίωση ενός προγραμματισμένου αγωγού φυσικού αερίου που είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται στα ανατολικά Πυρηναία και «πάγωσε» το 2019 μετά από απόφαση της Γαλλίας.

Πορτογαλλία και Ισπανία, κάτω από τις δύσκολες ενεργειακές ημέρες που διανύει η Ευρώπη, πιέζουν ώστε το έργο να μπει ξανά σε ράγες και να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Εκτιμώ ότι θα πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε ένα τέτοιο έργο», τόνισε ο Σολτς, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία κι «άλλων ενεργειακών συνδέσεων μεταξύ της Βόρειας Αφρικής και της Ευρώπης, που θα μας βοηθήσουν να διαφοροποιήσουμε τον ενεργειακό εφοδιασμό μας».

Βιώσιμες εναλλακτικές αναζητά η ΕΕ

Η έλλειψη εναλλακτικών αγωγών, έχει αναγνωριστεί από την ΕΕ ως ένα μεγάλο εμπόδιο στις προσπάθειές της να απεγκλωβιστεί από το ρωσικό φυσικό αέριο που έρεε στην Ευρώπη μέσω αγωγών καθιστώντας το πιο φτηνό.

Οι Βρυξέλλες έχουν θέσει ως προτεραιότητα τη συνένωση της ενεργειακής υποδομής των χωρών της ΕΕ, την εξάλειψη των σημείων συμφόρησης και τον τερματισμό των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των αγωγών.

Ωστόσο, ένα τέτοιο έργο δεν θα αποδώσει άμεσα στη Γερμανία και το Βερολίνο χρειάζεται γρήγορα, νέες επιλογές καθώς η Ρωσία μείωσε στο 20% τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, του αγωγού που περνά κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα και είναι ο κύριος αγωγός τροφοδοσίας της Ευρώπης.

Ασφυκτικές στιγμές για τη Γερμανία

Ο Σολτς αναγνώρισε ότι η Γερμανία ζει «πραγματικά δύσκολες στιγμές», αλλά είπε, ότι η κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την επάρκεια ενέργειας και τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται σύντομα να παρουσιάσει και ένα τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας, μετά τα δύο προηγούμενα που παρουσίασε μέσα στην εβδομάδα.

Αυτά αφορούσαν φορολογικές απαλλαγές σε 48 εκατ, φορολογούμενους και οικονομική ενίσχυση για να καλύψουν τις πληθωριστικές πιέσεις και τους αυξημένους λογαριασμούς.

Ο Σολτς, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Γερμανία θα μπορέσει να καλύψει το έλλειμμα σε προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, με τους νέους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που κατασκευάζονται στην ακτή της Βόρειας Θάλασσας και θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις αρχές του 2023.





ΠΗΓΗ