Σε δύο σημεία εστίασε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο μπρίφινγκ. Το πρώτο αφορούσε στον απόηχο των επαφών που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νταβός ενώ βέβαια αναφέρθηκε και στο θέμα των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας και στην απάντηση του πρωθυπουργού.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για την πρόθεση της Ελλάδας να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, σημειώνοντας όμως ότι «προϋπόθεση για το διάλογο δεν είναι να συμπεριφέρεται η Ελλάδα όπως επιθυμεί ο κ. Ερντογάν» και ξεκαθάρισε ότι η χώρα στέκεται με εθνική αυτοπεποίθηση στις εξωτερικές προκλήσεις, επιδιώκει τη συνεργασία με όλους τους γείτονές της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, και είναι ταυτόχρονα αποφασισμένη να προστατεύσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν απολύτως σαφής στην ανοιχτή συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, επαναλαμβάνοντας την τοποθέτηση του πρωθυπουργού: «Είμαστε γείτονες. Πρέπει πάντοτε να συνομιλούμε και θέλουμε πάντα να κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε εμείς αυτοί που δεν θα συνομιλούμε με τους γείτονές μας. Από την άλλη, εάν ο Πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα επισημαίνω στο διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε κάνει λάθος».
Επίσης ο κ. Οικονόμου μίλησε για την επιστολή που στέλνει η κυβέρνηση στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία αποδομεί πλήρως τους αβάσιμους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς.
″Η Ελλάδα επέστρεψε”
Στην συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός στο Νταβός με τους επικεφαλής παγκόσμιων οικονομικών κολοσσών όπως η Google, η Meta, το επενδυτικό ταμείο του Άμπου Ντάμπι, η Mubadala, η Bridgewater Associates και άλλες μεγάλες εταιρείες, σημειώνοντας ότι τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τους συνομιλητές του επισημάνθηκαν τα πλεονεκτήματα που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
Επιγραμματικά ο Γιάννης Οικονόμου εστίασε στο νέο οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, στην ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα και στη δυναμική νεοφυών επιχειρήσεων, στο γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, στις μεταρρυθμίσεις που έχουν βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον, όπως η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και στην πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας.
«Η Ελλάδα, λοιπόν, επέστρεψε δυναμικά, μετά τη δεκαετή κρίση των μνημονίων, σε κάθε επίπεδο. Η δυναμική της χώρας μας αναγνωρίζεται διεθνώς και ελκύει το ενδιαφέρον όλων», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε ερωτήσεις που δέχθηκε για το αν η κυβέρνηση μελετά και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, όπως τη μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα ή του ΕΦΚ, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για θέματα που σχετίζονται με φορολογικά έσοδα και τήρηση του προϋολογισμού. Ειδικά μέσα σε αυτό περιβάλλον αστάθειας».