Η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στον σιδηρόδρομο κινείται με πιο γρήγορο ρυθμό, μολονότι έχουμε αργήσει πολλά χρόνια.
Μόλις υπογράφηκε μια σημαντική σύμβαση στη Θεσσαλία, που αφορά την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Λάρισας-Βόλου, με την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης, και ETCS LEVEL 1 στην υφιστάμενη μονή σιδηροδρομική γραμμή καθώς και αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Σιδηροδρομικός Σταθμός Λατομείου – ΒΙΠΕ – Σιδηροδρομικός Σταθμός Βόλου.
Ανάδοχος του έργου είναι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ, με κόστος 82,89 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ενώ οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν 36 μήνες, με στόχο την έναρξη λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής αναβαθμισμένης με ηλεκτροκίνησης το 2025.
Για το έργο έχει εξασφαλιστεί συγχρηματοδότηση από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκεκριμένα από το ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ).
Η εγκατάσταση σύγχρονων σιδηροδρομικών συστημάτων ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης με ETCS, στη γραμμή Λάρισα – Βόλος, που προβλέπει το έργο, αναβαθμίζει την ασφάλεια, τη μεταφορική ικανότητα του δικτύου και την καλύτερη εξυπηρέτηση και άνεση του επιβατικού κοινού.
Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η ηλεκτροκίνητη διασύνδεση του τμήματος με τον ήδη ηλεκτροκινούμενο άξονα ΠΑΘΕ/Π, εξυπηρετώντας τον στόχο της ΕΡΓΟΣΕ για διαλειτουργικότητα των έργων που διαχειρίζεται, τα οποία έχουν ως τελικό στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση συνολικά του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου.
«Η αποστολή όλων μας στην ΕΡΓΟΣΕ, σε συντονισμό και συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είναι να φέρουμε τον ελληνικό σιδηρόδρομο στην επόμενη ημέρα, αυτή του εκσυγχρονισμού και της αξιοπιστίας», επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Βίνης.
Yπογράφεται από την ΕΡΓΟΣΕ η σύμβαση της ηλεκτροκίνησης της γραμμής Παλαιοφάρσαλος- Καλαμπάκα
Με αυτή ολοκληρώνεται η ηλεκτροκίνηση του θεσσαλικού σιδηροδρόμου στο σύνολό του. Πρόκειται για έργο συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 72 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, όπως είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Το έργο αφορά στην εγκατάσταση συστήματος ηλεκτροκίνησης σε μήκος 81,4 χιλιόμετρα στη γραμμή Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, συνδέοντας το κύριο σιδηροδρομικό δίκτυο (Αθηνών -Θεσσαλονίκης – εξωτερικού) µε το σύνολο του δυτικού Θεσσαλικού κάμπου. Πρόκειται για έργο προάγγελο της σχεδιαζόμενης από τον ΟΣΕ επέκτασης του σιδηρόδρομου προς Κοζάνη και Ηγουμενίτσα.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας σε πρόσφατη συνεδρίασή του γνωμοδότησε θετικά για τους περιβαλλοντικούς όρους της μελέτης στο τμήμα Καλαμπάκα-Δήμητρα Γρεβενών.
Όλο το τμήμα θα είναι πλήρως ηλεκτροκινούμενο και θα περιλαμβάνει σύγχρονα συστήματα Σηματοδότησης και Τηλεπικοινωνιών, καθώς και αυτόματης προστασίας συρμών ETCS που οδηγούν σε αναβάθμιση του επιπέδου ασφαλείας και άνεσης των μετακινήσεων κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, στην αύξηση της ταχύτητας κίνησης και την ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων.
Το τρένο θα λειτουργεί ως Προαστιακός Σιδηρόδρομος για την περιοχή Παλαιοφάρσαλος-Καρδίτσα-Τρίκαλα-Καλαμπάκα, εξυπηρετώντας τις καθημερινές ανάγκες χιλιάδων επιβατών και ενισχύοντας την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Προχωρά και το έργο της εγκατάστασης ηχοπετασμάτων κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών στη Λάρισα
«Στρατηγικά σχεδιάσαμε, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας, ένα πρωτοποριακό έργο, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 7 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτούμε από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.
Η Λάρισα γίνεται η πρώτη πόλη στην Ελλάδα με 9,5 χιλιόμετρα «πράσινα» ηχοπετάσματα, στο σύνολο της σιδηροδρομικής γραμμής, εντός του αστικού ιστού.
Το έργο δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για τους πολίτες στις συνοικίες που γειτνιάζουν με τις σιδηροδρομικές γραμμές, οδηγεί σε δραστική μείωση το θορύβου από τη λειτουργία των συρμών, αλλάζει την αρχιτεκτονική του τοπίου και αναβαθμίζει το περιβάλλον», τόνισε ο περιφερειάρχης.