Την αναγνώριση ότι «η Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επανέναρξη της κρουαζιέρας, καθώς ήταν μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως που υποδέχτηκε κρουαζιερόπλοια, δίνοντας έτσι και πάλι τη δυνατότητα στους ανθρώπους του κλάδου να επιστρέψουν στις δουλειές τους», εξέφρασε η Μαρία Δεληγιάννη, διευθύντρια της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας – CLIA για την Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, επισήμανε ότι οι κρουαζιέρες θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, εκτιμώντας ότι έως το τέλος του έτους θα φτάσουμε στο 50% των επισκέψεων κρουαζιερόπλοιων που είχαμε το 2019. «Είμαστε ακόμα πιο αισιόδοξοι για το 2022 και έτοιμοι να ξεκινήσουμε ξανά από τις αρχές Μαρτίου», είπε χαρακτηριστικά, έπειτα από τις συναντήσεις που είχε, μαζί με τη νέα γενική διευθύντρια της CLIA για την Ευρώπη, Marie-Caroline Laurent, με τους Έλληνες υπουργούς Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Πλακιωτάκη.  

«Η υποστήριξη που έδειξε η Ελλάδα στην κρουαζιέρα αυτή την περίοδο διαμόρφωσε τις κατάλληλες συνθήκες για να ενισχύσει τόσο τη θέση της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη της κρουαζιέρας όσο και τη συμβολή του κλάδου στην ελληνική οικονομία. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση για να βοηθήσουμε στην αξιοποίηση αυτής της δυναμικής που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των λιμενικών υποδομών για την περαιτέρω ανάπτυξη του homeporting, της ομαλής λειτουργίας των λιμένων και του προσεκτικού σχεδιασμού και διαχείρισης τόσο των αναπτυγμένων όσο και των ανερχόμενων προορισμών», τόνισε η Marie-Caroline Laurent. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η επανέναρξη της κρουαζιέρας κατά το 2021 ήταν μια σταδιακή προσπάθεια που έθεσε ως προτεραιότητα την ασφάλεια: από το 16% του στόλου της CLIA που λειτουργούσε τον Ιούνιο φτάσαμε στο 56% τον Σεπτέμβριο, ενώ έως το τέλος του έτους προβλέπεται να είναι σε λειτουργία το 80%. Περισσότερα από 3 εκατομμύρια επιβάτες έχουν ταξιδέψει με ασφάλεια από το περασμένο καλοκαίρι σε κρουαζιέρες σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα των πρωτοκόλλων. 

Η CLIA δεσμεύτηκε να εργαστεί από κοινού με την Ελληνική Κυβέρνηση για τη βελτίωση της λειτουργίας των λιμανιών και των τουριστικών πρακτικών που ακολουθούνται σε δημοφιλείς Ελληνικούς προορισμούς. Η Μαρία Δεληγιάννη τόνισε ότι «απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση για την καλύτερη διαχείριση των τουριστικών ροών σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που δέχεται 33 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο που ταξιδεύουν αεροπορικώς, οδικώς και ακτοπλοϊκώς, καθώς και με κρουαζιέρες που αντιστοιχούν σε 5 εκατομμύρια επισκέπτες. Δεσμευόμαστε να παρέχουμε υποστήριξη στο επίπεδο της έρευνας για να εντοπίσουμε τις πραγματικές προκλήσεις και να εργαστούμε για αποτελεσματικές λύσεις». 

Καταλήγοντας, η Marie-Caroline Laurent ανέφερε ότι «η διαθεσιμότητα και πρόσβαση σε εναλλακτικά καύσιμα πλοίων είναι κρίσιμης σημασίας για το όραμά μας, για κρουαζιέρες με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050».





ΠΗΓΗ