Dimitris Papamitsos
Η συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους Εντ Μπαλς και Σουζάνα Ριντ ξεκίνησε με ερώτηση για τη μεταναστευτική κρίση και για το τι κάνει η Ελλάδα για τους πολλούς μετανάστες που προσπαθούν να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς τα ελληνικά νησιά. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σχεδόν σε καθημερινή βάση απελπισμένοι άνθρωποι επιχειρούν να περάσουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά και ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των συνόρων της, με σεβασμό όμως προς τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. «Σε καθημερινή βάση σώζουμε δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, ανθρώπους στη θάλασσα, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούμε να εξαρθρώσουμε τα παράνομα δίκτυα διακινητών. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ επικίνδυνο ταξίδι. Και αν δεν καταφέρει κάποιος να στείλει σαφές μήνυμα ότι προστατεύει τα σύνορά του, τότε περισσότεροι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα -ή στο Ηνωμένο Βασίλειο εν τέλει», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι «δεν μπορούμε να έχουμε τη ζώνη Σένγκεν, η οποία είναι μια ζώνη ελεύθερης μετακίνησης πολιτών, αν δεν προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Και θα έλεγα ότι το κάνουμε αποτελεσματικά, δεδομένου ότι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές έχουν μειωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία δύο χρόνια».
«Να συνεργαστεί η Τουρκία»
Σχετικά με την επαναπροώθηση των πλεούμενων με τους μετανάστες, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν επιτρέπει η Ελλάδα στα σκάφη που έρχονται από την Τουρκία να εισέλθουν στα χωρικά της ύδατα. «Πάντοτε προσπαθούμε – πολύ αποτελεσματικά θα έλεγα – να σώσουμε τις ζωές των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο. Καλούμε, όμως, την τουρκική Ακτοφυλακή να κάνει τη δουλειά της, τηρώντας τη συμφωνία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία. Εμείς βλέπουμε την Τουρκία ως εταίρο σε αυτό το ζήτημα, είναι απολύτως σαφές ότι μπορούν να κάνουν περισσότερα για την εξάρθρωση των παράνομων κυκλωμάτων διακινητών και προκειμένου να αποτρέψουν τα σκάφη να φτάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα», διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ εξήγησε ότι η φύλαξη θαλάσσιων συνόρων είναι πάντα μια πολύ, πολύ περίπλοκη άσκηση και αναφέρθηκε στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. «Πάντα ανησυχούμε πολύ όταν βλέπουμε χώρες να χρησιμοποιούν το μεταναστευτικό για γεωπολιτικούς σκοπούς. Δείτε για παράδειγμα τι συμβαίνει τώρα μεταξύ της Λευκορωσίας, της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής. Είδαμε ένα παρόμοιο περιστατικό να συμβαίνει στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 2020, όταν η Τουρκία προσπάθησε να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απειλώντας μας με την ενθάρρυνση ουσιαστικά δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων να διασχίσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στην Ελλάδα. Είπαμε «όχι». Προστατεύσαμε τα σύνορά μας. Και το περιστατικό αυτό δεν επαναλήφθηκε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε την σημασία της συνεργασίας μεταξύ γειτονικών χωρών.»Είμαι βέβαιος ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται να συνεργαστεί με τη Γαλλία για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Και εμείς προσπαθούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία όσο πιο παραγωγικά γίνεται. Και καλούμε την Τουρκία να κάνει αυτά που της αναλογούν με βάση τη συμφωνία με την ΕΕ, διότι έχει υπογράψει αυτή τη συμφωνία και μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της δράσης των παράνομων κυκλωμάτων διακινητών», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώ ανέφερε τη χορήγηση ασύλου από την Ελλάδα σε περισσότερους από 50.000 ανθρώπους που το δικαιούνται τα τελευταία δύο χρόνια. «Επομένως, είναι πολύ δύσκολο να κατηγορήσει κανείς την Ελλάδα ότι δεν επιδεικνύει ανθρωπιστική στάση στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Την ίδια στιγμή, έχω υποχρέωση να προστατεύσω τα σύνορά της Ελλάδας. Επομένως, πιστεύω ότι έχουμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», κατέληξε στην τοποθέτηση του για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός.
Τέλος ο λιγνίτης στην Ελλάδα το 2023
Μιλώντας για την κλιματική αλλαγή ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στην Ελλάδα θα κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής έως το 2023 με εξαίρεση μία και η χώρα θα απαλλαγεί πλήρως από τον λιγνίτη το αργότερο έως το 2028.
«Όχι» σε lockdown για ανεμβολίαστους
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα και κυρίως στους περιορισμούς που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους, στην πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγεία, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι εφαρμόζεται μια αυστηρή πολιτική, «αλλά δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική της Αυστρίας, επιβάλλοντας ένα πλήρες lockdown στους ανεμβολίαστους».
Ζητώ επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
Σε ερώτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την πιθανότητα να πείσει τον Μπόρις Τζόνσον για την επιστροφή τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για μία νομική διένεξη. «Και δεν μου αρέσει να μιλάω για την επιστροφή των γλυπτών, μου αρέσει να μιλάω για την επανένωσή τους», δήλωσε ο πρωθυπουργός ενώ προανήγγειλε ότι θα θέσει το συγκεκριμένο θέμα στον Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας. «Και πιστεύω ότι η γενική προσέγγιση ότι αυτά τα μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο επειδή βρίσκονται εκεί για πολύ καιρό, είναι κάπως αναχρονιστική», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα θέλει τα γλυπτά πίσω οριστικά και δεν θα συμβιβαστεί με τον δανεισμό τους .