Vatican Pool – Corbis via Getty Images

Στην Ελλάδα  θα βρίσκεται από τις 4 έως τις 6 Δεκεμβρίου ο Πάπας της Ρώμης, Φραγκίσκος στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Εκτός από τη Αθήνα, ο Ποντίφικας θα επισκεφθεί και το νησί της Λέσβου. Από τις 2 μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο.

Ο Πάπας θα επισκεφθεί τον προσφυγικό καταυλισμό στη Λέσβο, όπως είχε πράξει και το 2016 πηγαίνοντας στην Μόρια  ενώ η Καθολική Εκκλησία θα συνεχίσει να προσφέρει τη βοήθεια της μέσω της κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου, για τη μεταφορά πάνω από εκατό, προσφύγων απο την Λέσβο στην Ρώμη.

Συμβολική φράση της επίσκεψης του πάπα στην Ελλάδα θα είναι «ας είμαστε ανοικτοί στις εκπλήξεις του Κυρίου». Το λογότυπο της επίσκεψης του Φραγκίσκου στην Ελλάδα είναι μια βάρκα, που διασχίζει τα ταραγμένα νερά του πλανήτη μας, με τον Σταυρό του Ιησού ως κατάρτι και το ’Αγιο Πνεύμα που φέρει ούριο άνεμο.

Η Ιερά Σύνοδος της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος (ΙΣΚΙΕ), με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση για την επίσκεψη και την οριστικοποίηση των ημερομηνιών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. 

Όπως αναφέρει, «Αυτό το ταξίδι του διαδόχου του Αποστόλου Πέτρου στη χώρα όπου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος κήρυξε ”το της Αναστάσεως κήρυγμα”, μας πλημμυρίζει από πνευματική αγαλλίαση. Ο Πάπας Φραγκίσκος, από τότε που εξελέγη στον θρόνο της Ρώμης, θέλησε να γίνει ένας σύγχρονος Απόστολος των Εθνών, γι′ αυτό δεν σταμάτησε να καλεί εμάς τους πιστούς να κινηθούμε ”προς τις περιφέρειες” προς συνάντηση των αδελφών μας”. 

Όπως τονίζεται, στο πρόσωπο του οι πολίτες της Αθήνας, όπως και όσοι από άλλες περιοχές βρεθούν εκείνες τις ημέρες στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και οι κάτοικοι της Λέσβου, ”θα δουν τον άνθρωπο που επιδιώκει τη συνεργασία μεταξύ των εθνών, τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών, την ενότητα μεταξύ των Χριστιανών, τον άνθρωπο που με τον λόγο και τα έργα του ζητεί την επιστροφή στις ρίζες του Ευαγγελίου, στηρίζει όλους εκείνους που είδαν το σκληρό πρόσωπο της ζωής ως εμπερίστατοι, ως ασθενείς, ως πρόσφυγες, στα βήματα του Χριστού, τον οποίο υπέδειξαν και ακολούθησαν οι ίδιοι οι ’Αγιοι Απόστολοι”.

Και καταλήγει: ”Ευχόμενοι αυτό το ταξίδι να αποτελέσει μια μαρτυρία ειρήνης και αγάπης, ένα νέο βήμα ενότητας μεταξύ μας, μια πειστική και δυνατή απόδειξη πως και σήμερα η Εκκλησία του Χριστού συνεχίζει να ευαγγελίζεται το χαρμόσυνο μήνυμα της σωτηρίας, να αναγγέλλει το θάνατο του Κυρίου και να ομολογεί την Αγία Του Ανάσταση, έως ότου έλθει, θα υποδεχθούμε τον ’Αγιο Πατέρα στην Αθήνα, το λίκνο ενός μεγάλου πολιτισμού, εκεί όπου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος κήρυξε το μήνυμα της ενότητας του ανθρωπίνου γένους, της αγάπης του Θεού και της εν Χριστώ σωτηρίας διά της Αναστάσεως».





ΠΗΓΗ