Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να τηρήσει τις συμφωνίες ως προς τη διέλευση αερίουμέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη και ακόμα και να αυξήσει τις προμήθειες, μα πρέπει να κατανοήσει τα μεγέθη των αγορών – προσθέτοντας πως θα ήταν επικίνδυνο να αυξηθεί η διέλευση αερίου μέσω του ουκρανικού συστήματος.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε πως είναι ανάγκη το σύστημα μεταφοράς αερίου να επανέλθει σε κανονική κατάσταση για να διατηρηθεί και να αυξηθεί η διέλευση, και αυτό «αφορά τόσο τη Ρωσία όσο και τους Ευρωπαίους καταναλωτές, αφορά επίσης και τους Ουκρανούς διαχειριστές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

To σχέδιο της ΕΕ για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

«Θα πω ότι είμαστε έτοιμοι να διατηρήσουμε αυτό το συμβόλαιο, ακόμα και να αυξήσουμε (τις προμήθειες) αν δημιουργηθούν οι οικονομικές και τεχνολογικές συνθήκες, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Μα θα έπρεπε να κατανοήσουμε την κλίμακα των αγορών» είπε, υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν συμβόλαια για να κατανοηθεί το μέγεθος των αγορών.

«Αν η Ευρώπη γυρίσει την πλάτη της στους υδρογονάνθρακες, ειδικά στο αέριο στο μέλλον, πώς μπορούμε να αναλάβουμε υποχρεώσεις ως προς την αύξηση της διέλευσης μέσω της Ουκρανίας σήμερα, αν η Ευρώπη δεν το αγοράζει από τη Ρωσία…πείτε μας πόσο θα αγοράσετε, ολοκληρώστε συμβόλαια ως προς τα μεγέθη, μετά θα ξέρουμε πόσο μπορούμε να βγάλουμε…θα έπρεπε να κατανοήσουμε το μέγεθος της αγοράς» είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ακριβή μου Ενέργεια: Γιατί παίρνουν τον ανήφορο οι λογαριασμοί καθώς πλησιάζει ο χειμώνας

Ο Πούτιν είπε ότι θα ήταν επικίνδυνο να αυξηθεί η διέλευση αερίου μέσω του ουκρανικού συστήματος επειδή η φθορά του, όπως είπε, ήταν άνω του 80%. «Στην πραγματικότητα αυξήσαμε τις προμήθειες μέσω του ουκρανικού συστήματος αερίου» είπε, προσθέτοντας ότι θα είναι 10% παραπάνω φέτος από ό,τι αναφερόταν στο συμβόλαιο διέλευσης. «Μα δεν θα έπρεπε να αυξηθεί παραπάνω. Όλοι συνεχίζουν να μας το συστήνουν: Αυξήστε κι άλλο τις προμήθειες αερίου μέσω Ουκρανίας. Είναι επικίνδυνο να τις αυξήσουμε. Το σύστημα διέλευσης αερίου εκεί δεν έχει δει επισκευές εδώ και δεκαετίες. Αν αυξήσουμε την πίεση, ο αγωγός μάλλον απλά θα σκάσει. Η Ευρώπη θα μείνει εντελώς χωρίς αυτή την οδό» σημείωσε, προσθέτοντας πως «κανείς δεν θέλει να ακούσει τίποτα, όλοι μόνο ψάχνουν πώς να κατηγορήσουν για κάτι τη Ρωσία».

Με πληροφορίες από TASS





ΠΗΓΗ