Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση σχεδιάζουν να υιοθετήσουν μια πιο ενοποιημένη προσέγγιση για να περιορίσουν την αυξανόμενη ισχύ των εταιρειών της λεγόμενης Big Tech στην αγορά, σύμφωνα με το προσχέδιο υπομνήματος που επικαλείται το Reuters.

Η κίνηση αυτή θα είναι μεταξύ των ανακοινώσεων για την τεχνολογία, το κλίμα, το εμπόριο και τις αλυσίδες εφοδιασμού που πιθανότατα θα γίνουν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ στις 29 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ.

Με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να προσπαθούν να περιορίσουν την αυξανόμενη δύναμη των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Google, το Facebook, η Apple και η Amazon, μια τέτοια συνεργασία έχει καταστεί εξαιρετικά σημαντική για τις ρυθμιστικές αρχές και των δύο πλευρών του Ατλαντικού – και θα κάνει δυσκολότερο για την αμερικανική τεχνολογική βιομηχανία να εναντιωθεί στους νέους κανόνες.

Αυτό το μήνα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το συμβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 29 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ. 

Το συμβούλιο διαθέτει 10 ομάδες εργασίας για τομείς όπως η ενίσχυση του εμπορίου, οι οικονομικές σχέσεις και οι κοινές δημοκρατικές αξίες, σύμφωνα με το προσχέδιο του υπομνήματος.

Την ίδια ώρα η Google, η οποία αντιμετωπίζει αρκετές αγωγές για αντιμονοπώλιο στις ΗΠΑ σχετικά με τη διαφημιστική της δραστηριότητα, είναι αντιμέτωπη επίσης με μια εκτεταμένη έρευνα σε βάρος της, που σχετίζεται με την τεχνολογία διαφημίσεων στην ΕΕ.

«Εχουμε εντοπίσει κοινά θέματα ανησυχίας που αφορούν την ισχύ ″κηδεμονίας″ που έχουν οι μεγάλες πλατφόρμες και την ευθύνη των διαδικτυακών μεσάζοντων», αναφέρει το σημείωμα, προσθέτοντας ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

«Αυτό περιλαμβάνει ιδίως την ευθύνη των διαδικτυακών διαμεσολαβητών να προστατεύουν τις δημοκρατικές διαδικασίες από τον αντίκτυπο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων» υπογραμμίζει το σημείωμα.

Αρκετοί εμπορικοί όμιλοι τεχνολογίας στην Ουάσινγκτον δηλώνουν ότι η βιομηχανία τους δεν επιθυμεί η ευρωπαϊκή προσέγγιση στον ψηφιακό κανονισμό να υιοθετηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ο κίνδυνος είναι ότι η ευρωπαϊκή πλευρά θα πιέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να εναρμονίσουν τους κανονισμούς της με την ΕΕ, ακολουθώντας μια προληπτική προσέγγιση η οποία θα βλάψει τις κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες της Αμερικής», δήλωσε ο Ρόμπερτ Ατκισνον, πρόεδρος του Ιδρύματος Πληροφορικής & Καινοτομίας, μια τεχνολογική δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον.





ΠΗΓΗ