Τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για την επιλογή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου να παραστεί στα εγκαίνια του λεγόμενου «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη, παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, εξέφρασε ανοιχτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.  

«Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκεια της», τόνισε ο κ. Οικονόμου κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ για την παρουσία του κ. Ελπιδοφόρου στη συγκεκριμένη τουρκική εκδήλωση που διοργανώθηκε σε μία κρίσιμη στιγμή για τα ελληνοτουρκικά και με την Άγκυρα να συνεχίζει την προκλητική τακτική της απέναντι σε Αθήνα και Λευκωσία.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε «παράθυρο» ακύρωσης της προγραμματισμένης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής. Μέχρι πριν από λίγες ώρες στο επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού αναφερόταν η επίσκεψη του την Παρασκευή 24/9 στο Ground Zero και η ξενάγηση του στον νέο Ναό Αγίου Νικολάου από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Ο Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί τελικά με τον Αρχιεπίσκοπο, υπογράμμισε ότι «το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι υπό διαμόρφωση, προκύπτουν συνεχώς πράγματα, θα ενημερωθείτε έγκαιρα». Όλα είναι ανοιχτά λοιπόν και το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ώρες. Αυτό που είναι πλέον επίσημο, είναι η δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για μία κίνηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής που προκάλεσε έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη ματαίωσε την συνάντηση που θα είχε με τον κ. Ελπιδοφόρο ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, εξαιτίας της παρουσίας του προκαθήμενου της Ορθόδοξης εκκλησίας στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας», που οργάνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συμμετείχε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.

Μετά το θόρυβο που προκάλεσε η συγκεκριμένη κίνηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και τις αντιδράσεις τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής ομογένειας –και όχι μόνο- συνομιλητές του κ. Ελπιδοφόρου έσπευσαν να δώσουν εξηγήσεις. Όπως επισημαίνουν κύκλοι της Αρχιεπισκοπής, ο κ. Ελπιδοφόρος συνομιλεί και θα συνομιλεί με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και του διαθρησκευτικού διαλόγου. Οι ίδιοι κύκλοι συμπληρώνουν ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου στην εκδήλωση εγκαινίων του κτιρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

 

 

 





ΠΗΓΗ