Charles Platiau via Reuters
Οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα για τη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική εταιρεία της χώρας, την Allianz (ALVG.DE), μετά την κατάρρευση κάποιων αμερικανικών επενδυτικών κεφαλαίων της πέρυσι, δήλωσαν στο Reuters άτομα με άμεση γνώση του θέματος.
Η κίνηση αυτή αυξάνει την πίεση στην ασφαλιστική εταιρεία, η οποία αντιμετωπίζει ήδη ένα πλήθος αγωγών από επενδυτές για τα Structured Alpha Funds και σχετικές έρευνες από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ) και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).
Η γερμανική ασφαλιστική εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως με 2,4 τρισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, μέσω της Pimco και της Allianz Global Investors, η οποία διαχειρίστηκε τα κεφάλαια που βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών.
Η έρευνα της γερμανικής χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής BaFin αφορά πολλά τμήματα του ιδρύματος, δήλωσαν διάφορες πηγές, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι αξιωματούχοι της BaFin εξετάζουν τον βαθμό στον οποίο στελέχη της Allianz εκτός του τμήματος αμοιβαίων κεφαλαίων είχαν γνώση ή συμμετείχαν σε γεγονότα που οδήγησαν τα αμοιβαία κεφάλαια να συσσωρεύσουν ζημίες δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν οι άνθρωποι.
Εκπρόσωπος της Allianz αρνήθηκε να σχολιάσει την έρευνα της BaFin.
Οι πηγές ανέφεραν ότι η γερμανική έρευνα βρίσκεται επί του παρόντος σε φάση διερεύνησης γεγονότων και εμπλέκει πολλά άτομα, αλλά είχε επιταχυνθεί από τότε που η Allianz ανακοίνωσε την έρευνα του DOJ την 1η Αυγούστου.
Η ασφαλιστική εταιρεία δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι είχε επανεκτιμήσει τους κινδύνους που σχετίζονται με τα κεφάλαια μετά την προσέγγιση από το DOJ και είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το θέμα θα μπορούσε να πλήξει σημαντικά τα μελλοντικά οικονομικά της αποτελέσματα.
Οι διάφορες έρευνες και αγωγές περιστρέφονται γύρω από τα Structured Alpha Funds της Allianz Global Investor, τα οποία απευθύνονταν σε αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία για εργαζόμενους όπως οι δάσκαλοι και οι υπάλληλοι του μετρό. Τα κεφάλαια προωθήθηκαν επίσης σε ευρωπαίους επενδυτές.
Μετά την κατρακύλα στις αγορές που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, τα κεφάλαια έπεσαν, σε ορισμένες περιπτώσεις κατά 80% ή και περισσότερο.
Οι απώλειες ήταν τόσο ακραίες που η Allianz έκλεισε τον Μάρτιο του 2020 δύο αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία στο τέλος του 2019 είχαν αξία 2,3 δισ. δολάρια. Οι απώλειες σε άλλα έκαναν ορισμένους επενδυτές να αποσύρουν ό,τι είχε απομείνει από τα χρήματά τους.
Οι επενδυτές έχουν πλέον καταθέσει 25 αγωγές διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους 6 δισ. δολαρίων, λέγοντας ότι η Allianz παρέκκλινε από τη στρατηγική της για την παροχή καθοδικής προστασίας για τις καταρρεύσεις των αγορών. Οι δικηγόροι της Allianz δήλωσαν ότι οι επενδυτές ήταν έμπειροι και γνώριζαν τους κινδύνους.