Μετά από ένα περίπατο που έκαναν στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχοντας πίσω τους τη Στοά του Αττάλου, τοποθετήθηκαν για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία και ειδικότερα για το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», το σχέδιο που εκπόνησε η κυβέρνηση για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και το οποίο εγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «υποδεχόμαστε σήμερα στην Αθήνα την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια στιγμή ιστορική για την Ευρώπη και την Ελλάδα: στην ουσιαστική αφετηρία των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την ταυτόχρονη έγκριση του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Είναι -πιστεύω- η τελευταία πράξη της αναταραχής από την πανδημία. Αλλά και η πρώτη μιας νέας εποχής, η οποία, μαζί με το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid, έχει την υπογραφή και των δικών σας προσπαθειών, κυρία Πρόεδρε. Και γι’ αυτό και σας αξίζουν και συγχαρητήρια αλλά και ευχαριστίες».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων, καθώς δικαιούται περίπου 31 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και σε δάνεια. Αναγνώρισε όμως και τη δική της ευθύνη, καταθέτοντας από τις πρώτες ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο 175 κρίσιμων επενδύσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων».

Εκτιμάται ότι μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές επενδύσεις, το συνολικό ποσό με το οποίο θα ενισχυθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας μπορεί να φτάσει τα 100 δισ. ευρώ, κάτι που σε ορίζοντα 7ετίας υπολογίζεται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη 7%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι οι περισσότεροι πόροι θα κατευθυνθούν στην «πράσινη» και στην ψηφιακή οικονομία, ενώ τα έργα που θα γίνουν θα έχουν έντονο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. «Το Σχέδιο ¨Ελλάδα 2.0¨ είναι η επόμενη μέρα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι συνάντησε κολακευτικά σχόλια στις Βρυξέλλες και σύντομα θα παρουσιαστεί αναλυτικά σε κάθε περιφέρεια της χώρας. «Γι’ αυτό και εδώ σήμερα θα αρκεστώ στην αναφορά μερικών μόνο πλευρών που δείχνουν, ωστόσο, τις κατευθύνσεις του. Όπως η πλήρης ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και των επιχειρήσεων. Ο τόσο απαραίτητος -όπως απέδειξε και ο Covid- εκσυγχρονισμός των δημόσιων νοσοκομείων μας. Η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων για περισσότερη και καλύτερη  απασχόληση. Και, βέβαια, τα μεγάλα οδικά έργα αλλά και οι επενδύσεις για την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές. Θα τονίσω, επίσης, ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δικαιώνει κάθε λέξη του τίτλου του, γιατί είναι πραγματικά «Εθνικό». Καθώς εκτείνεται μέχρι την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας, αγγίζοντας όλους τους Έλληνες, όλες τις Ελληνίδες», διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την εισαγωγική του τοποθέτηση με αναφορά στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς, όπου και γίνεται η εκδήλωση. «Εδώ ήταν η έδρα της Βουλής των 500, εδώ ήταν η περιοχή των εμπορικών συναλλαγών και των δικαστηρίων. Το σημείο όπου έλαβαν χώρα φιλοσοφικοί διάλογοι που διαμόρφωσαν το ελληνικό πολιτισμό και επηρέασαν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη δεν νοείται χωρίς αλληλεγγύη και στοχασμό. «Αυτές οι αξίες γεννήθηκαν εδώ για να ανήκουν σε όλο τον κόσμο. Ας την κρατήσουμε στην καινούργια πορεία που τώρα ξεκινάμε».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , χρησιμοποιώντας θερμά λόγια για την Ελλάδα, αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ευχαριστώντας παράλληλα τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την συμβολή του στο ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Έχουμε θετικά σημεία, όπως ο εμβολιασμός, η ανάκαμψη και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία», τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ στην συνέχεια μίλησε για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Σχέδιο «Ελλάδα 2.0».

 «Το πρόγραμμα μας είναι το μεγαλύτερο από την εποχή του σχεδίου Μάρσαλ», σημείωσε η κ. φον ντερ Λάιεν ενώ ανακοίνωσε και επίσημα την έγκριση των Βρυξελλών στο Σχέδιο που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση. «Σήμερα με τιμή ανακοινώνω πως η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδος, ένα σχέδιο που ανήκει στον ελληνικό λαό και θα μεταμορφώσει την ελληνική οικονομία. Θα ετοιμάσει την Ελλάδα για το μέλλον».

Όπως είχε ήδη γίνει γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε θετικά και ενέκρινε το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, συνολικού ύψους 30,5 δισ. ευρώ.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την εκταμίευση επιχορηγήσεων 17,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) την περίοδο 2021-2026», επισημαίνει η Επιτροπή, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, και προσθέτει ότι αυτή η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την εφαρμογή των κρίσιμων επενδυτικών και μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιγράφονται στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και θα βοηθήσει την Ελλάδα να αναδυθεί ισχυρότερη από την πανδημία covid19.

Παράλληλα, η Επιτροπή εξέδωσε πρόταση εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου για τη διάθεση 17,8 δισ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων και 12,7 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του RRF. Το Συμβούλιο θα έχει, κατά κανόνα, προθεσμία τεσσάρων εβδομάδων για να εγκρίνει την πρόταση της Επιτροπής. Η έγκριση του σχεδίου από το Συμβούλιο θα επιτρέψει την εκταμίευση προχρηματοδότησης ύψους 4 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 13 % του συνολικού ποσού που θα διατεθεί στην Ελλάδα.

Αυτό που εξετάστηκε κυρίως από την Επιτροπή ήταν αν οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που καθορίζονται στο σχέδιο της Ελλάδας υποστηρίζουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, αν συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που εντοπίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και αν ενισχύεται η αναπτυξιακή δυναμική, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η οικονομική και κοινωνική ελαστικότητα.





ΠΗΓΗ