Τη λύση των δύο κρατών στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ κοινή πρωτεύουσα προέκρινε για το Μεσανατολικό ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις που είχε διαδοχικά με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, και τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό, Μοχάμαντ Σταγιέχ. 

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός και καταδίκασε την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών από την Χαμάς, τονίζοντας ότι «το Ισραήλ, όπως και κάθε χώρα του κόσμου, έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

Ειδικότερα ο κ. Δένδιας είπε, μεταξύ άλλων: «Συναντήθηκα σήμερα το πρωί στα Ιεροσόλυμα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, για να δηλώσω με τον πιο καθαρό τρόπο το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, ένα από τα πιο ιερά καθιδρύματα του Χριστιανισμού. Αμέσως μετά συναντήθηκα με τον Ισραηλινό συνάδελφό μου, τον Γκάμπι Ασκενάζι, πήγα στη Ραμάλα, όπου συναντήθηκα με τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό, Μοχάμαντ Σταγιέχ, και μετά ενημέρωσα μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις επαφές μου αυτές. Σε λίγη ώρα μετακινούμαι στο Αμμάν για να συναντηθώ με τον Ιορδανό συνάδελφό μου, τον κ. Σαφάντι. Κατέστησα σαφές ότι απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασία της ανθρώπινης ζωής. Καταδίκασα με τον πιο καθαρό τρόπο την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών από την Χαμάς κατά του Ισραήλ. Είναι ενέργεια απολύτως και καθολικά καταδικαστέα. Δήλωσα, επίσης, ότι το Ισραήλ, όπως και κάθε χώρα του κόσμου, έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Από εκεί και πέρα, δήλωσα ότι οφείλει να αναληφθεί πρωτοβουλία για το μεσανατολικό. Το κενό, δηλαδή η μη ύπαρξη πρωτοβουλίας, δημιουργεί ζητήματα τα οποία βλέπουμε μπροστά μας. Ανθρώπινες τραγωδίες. Η λύση στην οποία πρέπει να καταλήξουμε είναι σαφής. Είναι η λύση, την οποία προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών»

Ερωτηθείς για την εικόνα που έχει αποκομίσει για την κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Γάζα είπε: «Νομίζω ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι απολύτως προβληματική και χρειάζεται να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Επαναλαμβάνω, όμως, η Χαμάς είναι απολύτως καταδικαστέα για την εκτόξευση των χιλιάδων ρουκετών εναντίων αμάχων πολιτών».

Αναφορικά με τον εμπρηστικό ρόλο της Τουρκίας στις εξελίξεις ο κ. Δένδιας σημείωσε: «Δηλώσεις και μονομερείς τοποθετήσεις σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κατάσταση, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή δεν βοηθούν».

Διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση

Εκκληση για ταχεία κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή απηύθυναν η Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν νωρίτερα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, αντικείμενο των συνομιλιών ήταν η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή. «Και οι δύο συμφώνησαν ότι θα πρέπει να στηριχτούν πρωτοβουλίες για μια ταχεία κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να επιτευχθούν οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση πολιτικών διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Η Γαλλία, από την πλευρά της, ζητάει από το Ισραήλ «να εγγυηθεί την ταχεία και απρόσκοπτη πρόσβαση της βοήθειας στη Γάζα», μετά το κλείσιμο ενός κρίσιμου σημείου διέλευσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Καστέξ, ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

«Μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή επετράπη σήμερα και η πορεία (της) πρέπει να συνεχιστεί», τόνισε ο Καστέξ, την ώρα που η διεθνής κοινότητα εργάζεται για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ του Ισραήλ και οργανώσεων της Γάζας.

«Η Γαλλία κάλεσε και καλεί με εξαιρετικά σθεναρό τρόπο το σύνολο των παραγόντων να τερματίσουν αμέσως κάθε βία, κάθε πρόκληση και κάθε υποκίνηση στο μίσος για να επιτρέψουν μια επιστροφή στην ηρεμία», συμπλήρωσε ο Καστέξ, στην συνεδρίαση ερωτήσεων προς την κυβέρνηση.

Την αποκλιμάκωση της βίας μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς ζήτησε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Οστιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

«Ο Οστιν επανέλαβε την αταλάντευτη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και την προστασία των Ισραηλινών πολιτών» ενώ εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τον χαμό αθώων Ισραηλινών και Παλαιστινίων, είπε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επανέλθει η ηρεμία στην περιοχή, πρόσθεσε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)





ΠΗΓΗ