Βαθιά σοκαρισμένοι δηλώνουν οι πολίτες της Νιγηρίας από την αναστολή του Twitter και στη συνέχεια την εντολή της κυβέρνησης της χώρας τους προς ραδιοφωνικούς σταθμούς και τηλεοπτικά δίκτυα να σβήσουν τον λογαριασμό τους σε αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης ως μια «πατριωτική» κίνηση.

Περισσότεροι από 120 εκατομμύρια Νιγηριανοί έχουν πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο και σχεδόν το 20% από αυτούς, δηλαδή 40 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλώνουν ότι έχουν λογαριασμό στο Twitter, σύμφωνα με το NOI Polls, ένα κέντρο στατιστικών ερευνών με έδρα το Λάγος.

Ο εξαιρετικά μεγάλος αυτός αριθμός εξηγείται λόγω «του μεγάλου και νέου πληθυσμού της χώρας, αλλά και από τους πολλούς μετανάστες -κυρίως στις ΗΠΑ- αλλά και από την παγκόσμια εμβέλεια των Νιγηριανών σταρ» του κινηματογράφου και της μουσικής αφροπόπ, εκτιμά η Μανόν Φουρισκό συνιδρύτρια του Afriques Connctees όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Έρευνες δείχνουν εξάλλου ότι το Twitter, αντίθετα με άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιείται κυρίως στη Νιγηρία «για να δώσει φωνή σε όσους δεν έχουν», ή ακόμη για να «ενοχλήσει την κυβέρνηση για όσα δεν πάνε καλά στη χώρα», σύμφωνα με το NOI Polls.

«Το Twitter είναι στη Νιγηρία, και ολοένα και περισσότερο στην ήπειρο, ένα μέσο για να εκφραστεί η κοινωνία των πολιτών, να κινητοποιηθεί, να ενημερώσει τη διεθνή κοινή γνώμη», υπογραμμίζει η Φουρισκό, ειδική σε θέματα χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Αφρική.

Τον Οκτώβριο το κίνημα #EndSARS κατά της αστυνομικής βίας, κυρίως από τη μονάδα SARS, μετατράπηκε σε κίνημα των νέων κατά της εξουσίας οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους, αφού πρώτα διαδόθηκε μαζικά μέσω του Τwitter.

Επί δύο ημέρες το hashtag #EndSARS ήταν το πιο δημοφιλές παγκοσμίως, καθώς αρχικά το υιοθέτησαν σταρ της αφροπόπ με χιλιάδες ακόλουθους και στη συνέχεια διεθνείς προσωπικότητες. Οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν πραγματοποιηθεί στη σύγχρονη ιστορία της Νιγηρίας, εγείροντας φόβους για αποσταθεροποίηση της εξουσίας, πριν την αιματηρή καταστολή τους.

«Επιστροφή στη δικτατορία»

«Τα τελευταία χρόνια η νιγηριανή κυβέρνηση έχει ενισχύσει τον έλεγχο στα διαδικτυακά μέσα», επισημαίνει ο Κίαν Βεστάινσον, ερευνητής του Freedom House, μια οργάνωση που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Οι Νιγηριανοί δημοσιογράφοι και δημοσιογραφικές ενώσεις καταγγέλλουν ότι έχουν γίνει στόχος διαδικτυακής παρακολούθησης και ότι έχουν πέσει θύματα κυβερνοεπιθέσεων οι οποίες σχετίζονται με τις δυνάμεις ασφαλείας», διαβεβαιώνει ο ειδικός αυτός σε θέματα τεχνολογίας και δημοκρατίας.

Όμως αναστέλλοντας επ’ αόριστον την πρόσβαση στο Twitter, οι αρχές, που καταγγέλλουν ότι ο ιστότοπος επιθυμούσε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα επιτρέποντας σε υπέρμαχους της ανεξαρτησίας της Μπιάφρας να εκφραστούν και σβήνοντας αναρτήσεις του Νιγηριανού προέδρου Μουχαμάντου Μπουχάρι, ξεπέρασε ένα ακόμη όριο.

Τη Δευτέρα η εθνική Ρυθμιστική Αρχή Ραδιοφωνίας- Τηλεόρασης (NBC) ζήτησε από όλους τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς στη χώρα να σβήσουν τους λογαριασμούς τους στο Twitter και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χρήση του μέσου αυτού θα θεωρηθεί «αντιπατριωτική».

Εξάλλου και η χρήση VPN προκειμένου να παρακαμφθεί ο αποκλεισμός του Twitter στη Νιγηρία θεωρείται επίσης παραβίαση της νομοθεσίας, προειδοποίησε ο υπουργός Ενημέρωσης, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ψηφιστεί στο κοινοβούλιο κανένας τέτοιος νόμος.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι η απαγόρευση του Τwitter παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές ελευθερίας του Συντάγματος του 1999.

«Η φίμωση του Τwitter είναι κυρίως ένας τρόπος φίμωσης των μέσων», καταγγέλλει στέλεχος μεγάλου τηλεοπτικού δικτύου. «Πρέπει να αντιδράσουμε διότι, αν δεν αντιδράσουμε σε αυτό, θα πάνε πιο μακριά».

Ο δημοσιογραφικός όμιλος DAAR Comminications ανακοίνωσε ότι προσέφυγε δικαστικά εναντίον της απόφασης της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για πλήγμα στα οικονομικά του συμφέροντα. Κάποια άλλα μέσα, όπως η Arise TV, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Twitter για να αναρτούν τις ειδήσεις της ημέρες από τα γραφεία τους στη Βρετανία και τις ΗΠΑ για να παρακάμψουν την απαγόρευση.

«Η Νιγηρία επέστρεψε στη δικτατορία», εκτιμά ο Κόλα Τουμποσούν, Νιγηριανός συγγραφέας, σε άρθρο του στο διεθνές περιοδικό Foreign Policy. «Έχουμε την αίσθηση ότι ζούμε το 1984, υπό ένα στρατιωτικό καθεστώς», προσθέτει αναφερόμενος στη χρονιά που ο Μπουχάρι, ο οποίος τότε ήταν στρατηγός, ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία έπειτα από πραξικόπημα.

Όμως η νιγηριανή νεολαία οργανώνεται ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #KeepItOn (συνεχίστε) και προσπαθεί να οργανώσει κινητοποιήσεις για τις 12 Ιουνίου.



ΠΗΓΗ