Η Cherry Groce, Μαύρη του Μπρίξτον στο Λονδίνο, πέθανε τον Απρίλιο του 2011, έχοντας περάσει 26 χρόνια της ζωής της σε αναπηρικό καροτσάκι καθώς πυροβολήθηκε αδικαιολόγητα από αστυνομικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας κατά τη διάρκεια εφόδου στο σπίτι της. Το περιστατικό πυροδότησε την περίφημη εξέγερση του 1985 στο Μπρίξτον· μετά από 35 και μισό χρόνια – και 10 χρόνια από τον θάνατό της – η μνήμη της τιμάται με την ανέγερση μνημείου στην πλατεία Windrush Square. Η κατασκευή που δημιούργησε το αρχιτεκτονικό στούντιο Adjaye Associates σχεδιάστηκε κατά τρόπο ώστε να είναι μνημείο και, ταυτόχρονα, μικρό περίπτερο για την κοινότητα.

«Με τιμά ο εορτασμός των αποκαλυπτηρίων αυτού του πρότζεκτ και η κοινωνική εκπροσώπηση που φέρνει στην κοινότητα των Μαύρων του Μπρίξτον, στο Λονδίνο και εν γένει στο Ηνωμένο Βασίλειο» είπε ο David Adjaye, ιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου. «Πιστεύω βαθιά ότι η δικαιοσύνη αποκατάστασης που γεννά η κατασκευή αυτού του περίπτερου μπορεί να βοηθήσει όλους εμάς να αντλήσουμε μαθήματα από αυτό και να είμαστε καλύτεροι γείτονες ο ένας του άλλου, στην πόλη στην οποία ζούμε» τόνισε.

Το μνημείο – η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Cherry Groce Foundation – αποτελείται από δύο τριγωνικά στοιχεία τα οποία συνδέει μία μόνο κολώνα και η οποία είναι «αντιπροσωπευτική της δύναμης της Cherry και της στήριξης που της πρόσφερε η κοινότητά της». Θέσεις για να κάτσει κανείς είναι ενσωματωμένες στο μνημείο ενώ η στέγη του είναι φυτεμένη για να λειτουργεί ως «υπενθύμιση αλλαγής, ανάπτυξης και αισιοδοξίας». Και στις τρεις πλευρές της τριγωνικής στέγης είναι εγχαραγμένη η φράση «In loving memory of Cherry Groce».

To 2014, σχεδόν 30 χρόνια μετά το περιστατικό, η Μητροπολιτική Αστυνομία δημόσια απολογήθηκε για τον αδικαιολόγητο πυροβολισμό.



ΠΗΓΗ