Ένας κορυφαίος ιάπωνας ιολόγος και κυβερνητικός σύμβουλος τονίζει τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, γράφει σήμερα η εφημερίδα Times of London — μια ακόμη προσωπικότητα που προειδοποιεί κατά της διοργάνωσης. Ο καθηγητής Χιτόσι Οσιτάνι του πανεπιστημίου Tohoku υπήρξε ο αρχιτέκτονας της ιαπωνικής προσέγγισης, που συμβουλεύει την αποφυγή των κλειστών χώρων, του πλήθους και των στενών επαφών, αναφέρει το ΑΠΕ.

«Η κυβέρνηση και η οργανωτική επιτροπή, περιλαμβανομένης της ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) εξακολουθούν να λένε ότι διοργανώνουν ασφαλείς Ολυμπιακούς. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος. Είναι 100% αδύνατο να έχουμε Ολυμπιακούς με μηδενικό ρίσκο εξάπλωσης της μόλυνσης στην Ιαπωνία αλλά και σε άλλες χώρες μετά τους Ολυμπιακούς», γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη τον Οσιτάνι. «Υπάρχει ένας αριθμός χωρών που δεν έχουν πολλά κρούσματα και ένας αριθμός (χωρών) που δεν έχουν καμία παραλλαγή. Δεν πρέπει να κάνουμε τους Ολυμπιακούς μια περίσταση για να εξαπλωθεί ο ιός σε αυτές τις χώρες», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι οι περισσότερες χώρες έχουν ελλείψεις εμβολίων.

Έχοντας ήδη αναβληθεί από πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας, μια περιορισμένη εκδοχή των Ολυμπιακών χωρίς θεατές από το εξωτερικό, πρόκειται να ξεκινήσει στις 23 Ιουλίου παρά τους φόβους που υπάρχουν ότι η διοργάνωση πιθανόν να προκαλέσει εξάπλωση του ιού και να απομυζήσει τα ιατρικά μέσα. Ωστόσο, μια πρώην Ολυμπιονίκης που έγινε ειδικός του τομέα δημόσιας υγείας, εκτίμησε ότι οι Αγώνες μπορούν να διεξαχθούν με ένα αποδεκτό επίπεδο κινδύνου. «Θα υπάρχουν κρούσματα, αλλά το να υπάρξει ένα ή δύο δεν σημαίνει ότι (οι Αγώνες) απέτυχαν», δήλωσε σήμερα στο Reuters η Τάρα Κερκ Σελ, καθηγήτρια στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Προσευχές για να περάσει η πανδημία

Τα εγχειρίδια των διοργανωτών των Αγώνων που αναφέρουν το καθεστώς διενέργειας τεστ και τους περιορισμούς στις κινήσεις των αθλητών και των θεατών περιγράφουν μια καλή στρατηγική για την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης, προσθέτει η Σελ. Οι δημοσιογράφοι που φτάνουν από το εξωτερικό για να καλύψουν τους Αγώνες θα παρακολουθούνται στενά για να διασφαλιστεί ότι δεν θα φεύγουν από περιοχές όπως τα ξενοδοχεία και οι αθλητικοί χώροι, όπως είπε η πρόεδρος του Τόκιο 2020, Σέικο Χασιμότο. Είπε ακόμη ότι οι εργαζόμενοι για τους Ολυμπιακούς αναμένεται να ξεκινήσουν να εμβολιάζονται στα μέσα Ιουνίου.

«…ακόμη βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, αλλά έχουμε παρατηρήσει μια σταδιακή μείωση των κρουσμάτων στο Τόκιο και προσεύχομαι η πανδημία να τεθεί υπό έλεγχο το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε η Χασιμότο ενώπιον του ΔΣ της διοργάνωσης. Η Ιαπωνία έχει γλιτώσει από τις «εκρήξεις» κρουσμάτων που έχουν παρατηρηθεί αλλού, αλλά έχει καταγράψει πάνω από 760.000 κρούσματα συνολικά και τουλάχιστον 13.600 θανάτους. Το Τόκιο και άλλες περιοχές βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς η χώρα αγωνίζεται να θέσει υπό έλεγχο το τέταρτο κύμα της πανδημίας, το οποίο επιβαρύνει τα νοσοκομεία.

Ο ανώτερος ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Σιγκέρου Όμι, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ειδικοί του ιατρικού χώρου σχεδιάζουν να εκδώσουν ανακοίνωση για τους Αγώνες έως τις 20 Ιουνίου όταν αναμένεται να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ένα συνδικάτο στη νήσο Χοκάιντο, στα βόρεια της χώρας, όπου θα διεξαχθεί ο μαραθώνιος των Ολυμπιακών, απέστειλε αίτηση στον κυβερνήτη της χθες ζητώντας τη ματαίωση των Αγώνων, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης. Η Καόρι Γιαμαγκούτσι, μέλος του ΔΣ της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, με χάλκινο μετάλλιο στο τζούντο στους Ολυμπιακούς του 1988, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ιαπωνία έχει «στριμωχτεί» για να προχωρήσει με τη διεξαγωγή των Αγώνων.

Το ιαπωνικό κοινό παραμένει διχασμένο ως προς τη διοργάνωση παρότι η αντίθεση αρχίζει να υποχωρεί ως έναν βαθμό. Μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε αυτή την εβδομάδα από το τηλεοπτικό δίκτυο TBS έδειξε ότι το 55% θέλει είτε να αναβληθούν ή να ακυρωθούν οι Αγώνες, ποσοστό μειωμένο κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον περασμένο μήνα. Η Σελ, που απέσπασε ασημένιο μετάλλιο στην κολύμβηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, δήλωσε ότι η επίσπευση των εμβολιασμών και ο μειούμενος αριθμός των κρουσμάτων στην Ιαπωνία είναι θετικές ενδείξεις ότι οι Ολυμπιακοί μπορούν να διεξαχθούν, επισημαίνοντας ωστόσο τους κινδύνους που εγκυμονεί κάθε είδους ταξίδι στο εξωτερικό. «Αυτοί οι Αγώνες είναι σε μεγάλο βαθμό ένα σύμβολο του ότι όλος ο κόσμος εξέρχεται από αυτή τη φρικτή, παγκόσμια πανδημία. Αν θέλαμε να είμαστε όσο πιο ασφαλείς μπορούμε δεν θα βγαίναμε ποτέ έξω από το σπίτι μας», σχολιάζει η ίδια.



ΠΗΓΗ