Μια ομάδα εκατομμυριούχων βγήκε στους δρόμους, διαμαρτυρόμενη μπροστά από σπίτια που διατηρεί στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον ο δισεκατομμυριούχος και πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, Τζέφ Μπέζος της Amazon.
Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε από τους Patriotic Millionaires (Πατριώτες Εκατομμυριούχους) που είναι ένας συνασπισμός πλούσιων οι οποίοι πιέζουν για προοδευτικές αλλαγές στις ΗΠΑ και η πορεία τους πραγματοποιήθηκε την Ημέρα της Φορολογίας (Tax Day), κατά την οποία οι Αμερικανοί υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Η ομάδα με τη δράση της αυτή, προσπάθησε να αναδείξει το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν για αύξηση της φορολογίας σε εταιρείες και Αμερικανούς που κερδίζουν περισσότερα από 400.000 δολάρια ετησίως, κίνηση την οποία οι στηρίζουν.
Τα έσοδα από την αύξηση των φόρων θα αξιοποιηθούν για την χρηματοδότηση του πακέτου στήριξης ύψους 1,3 δισ. δολαρίων για την στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά νοικοκυριών που επλήγησαν από τα μέτρα που επέβαλλε η πανδημία και το σχέδιο των 2δισ. δολαρίων για την στήριξη της κυρίως κοινωνικών υποδομών (χρηματοδότηση για την φροντίδα και φύλαξη, δωρεάν υπηρεσίες προσχολικής εκπαίδευσης, προγράμματα στέγασης κ.α).
Τα μέλη των Πατριωτών Εκατομμυριούχων, όπως αναφέρει ο Guardian, κερδίζουν εισόδημα άνω του 1εκατ. δολαρίων ετησίως ή έχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 5εκατ. δολαρίων.
Κατά την διαδηλώσεις τους έξω από τα σπίτια του Μπέζος κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν ”Κόψτε τις μ@@@κίες” και ”Φορολογείστε τους πλούσιους”.
″Καταλήγουμε να έχουμε λίγους πλούσιους και πολλούς φτωχούς και αυτό δεν λειτουργεί” σχολίασε ο Μόρις Πέρλ, πρόεδρος του ΔΣ των Πατριωτών Εκατομμυριούχων και πρώην στέλεχος της BlackRock. ″Αυτός δεν είναι τρόπος να διαχειρίζεσαι μια βιώσιμη κοινωνία.”
Ο Μπέζος είπε ότι υποστηρίζει την αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή. Αλλά η Amazon υπήρξε εδώ και καιρό αντικείμενο διαμαρτυριών σχετικά με υποθέσεις φοροαποφυγής.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του προοδευτικού Ινστιτούτου Φορολογίας και Οικονομικής Πολιτικής ( Institute on Taxation and Economic Policy) τον Φεβρουάριο, το 2020 η Amazon πλήρωσε μόνο 9,4% λιγότερο δηλαδή από το μισό του νόμιμου φορολογικού συντελεστή που είναι 21%.
Ο Μπάιντεν προτείνει την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 21% σε 28%, αντιστρέφοντας εν μέρει -αλλά όχι πλήρως – τις περικοπές που προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ αφού πριν ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής ήταν στο 35%.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ο τρέχων συντελεστής φόρου εταιρειών είναι 19%. Στην Ιρλανδία είναι το 12,5%, ένα από τα χαμηλότερα μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες των ΗΠΑ να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό μεταξύ των οποίων και σε αυτές τις χώρες.
«Είναι πολύ πιο λογικό να απαιτούμε από τους ανθρώπους που έχουν επωφεληθεί σαφώς από το σύστημά μας να επανεπενδύσουν ένα τεράστιο ποσοστό του πλεονάζοντος πλούτου τους πίσω σε αυτό το σύστημα», δήλωσε η Έρικα Πάιν, πρόεδρος των Πατριωτών Εκατομμυριούχων.