Ο 21ος αιώνας έδωσε απάντηση σε ένα κρίσιμο δίλημμα, χωρίς όμως μια ανακουφιστική εξήγηση: πρέπει να σταματήσουμε να ψωνίζουμε, αλλά δεν μπορούμε να σταματήσουμε να ψωνίζουμε, σύμφωνα με δημοσίευμα της FastCompany

Στο τέλος της νέας χιλιετίας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο καταναλωτισμός ξεπέρασε το πληθυσμιακό πρόβλημα και κατέκτησε την πρώτη θέση στις παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος, την εξαφάνιση ειδών, την εξάντληση των υδάτων, την τοξική ρύπανση, την αποψίλωση των δασών και άλλες κρίσεις, το πόσο καταναλώνει ο καθένας από εμάς έχει μεγαλύτερη σημασία από το πόσοι είμαστε σε αυτόν τον πλανήτη. Το μέσο άτομο σε μια πλούσια χώρα καταναλώνει 13 φορές περισσότερο από το μέσο άτομο σε μια φτωχή.

Εδώ και δεκαετίες, παρατηρούμε μια σχεδόν συνεχόμενη αύξηση στην κατανάλωση κάθε σημαντικού φυσικού πόρου. Χρησιμοποιούμε τον πλανήτη με ρυθμό 1,7 φορές πιο γρήγορα από ό, τι μπορεί να αναγεννηθεί. Με αυτό το ρυθμό, έως το 2050, η χρήση πόρων θα έχει τριπλασιαστεί μόνο στον 21ο αιώνα.

Φαύλος κύκλος

Η γρήγορη μόδα είναι ένας από τους χειρότερους αρωγούς σε αυτό. Δεν το απαιτήσαμε, αλλά το δεχτήκαμε με ενθουσιασμό. Ο αριθμός των ενδυμάτων που πωλούνται κάθε χρόνο έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 15 χρόνια και τώρα υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια.

Έχει δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος, στον οποίο οι χαμηλότερες τιμές ενθαρρύνουν τους αγοραστές να αγοράζουν ρούχα πιο γρήγορα, γεγονός που ωθεί τις εταιρείες να φτιάχνουν ρούχα που δεν κρατάνε περισσότερο από λίγα χρόνια. Η διάρκεια ζωής των ρούχων μειώθηκε τον 21ο αιώνα πιο έντονα από ποτέ.

Σε μια σημαντική έκθεση το 2017, το Ίδρυμα Ellen MacArthur που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο εντόπισε «αύξηση του μέσου όρου φορών που φορούν ρούχα» ως τον καλύτερο τρόπο για την μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της βιομηχανίας ενδυμάτων. Ο διπλασιασμός της χρήσης των ρούχων μας, για παράδειγμα, θα μείωνε τη μόλυνση του περιβάλλοντος από το εμπόριο ενδυμάτων κατά το ήμισυ περίπου. Ο τερματισμός της παγκόσμιας παραγωγής ενδυμάτων για ένα έτος θα ισοδυναμούσε με την περιβαλλοντική ελάφρυνση που θα είχε η γείωση όλων των διεθνών πτήσεων και τη διακοπή όλων των θαλάσσιων μεταφορών για την ίδια χρονική περίοδο.

Ο Αμπντουλα αλ Μαχέρ είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Fakir Fashion, κατασκευαστής πλεκτών για μεγάλες μάρκες όπως H&M, Zara, Pull & Bear, C&A, Esprit, Gina Tricot και Tom Tailor. Ο Μαχέρ είπε ότι το εργοστάσιο της Fakir Fashion σε μια πόλη ανατολικά της πρωτεύουσας της Ντάκα, απασχολεί περισσότερους από 12.000 ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του κύκλου της παραγωγής, η εταιρεία κατασκευάζει καθημερινά 200.000 είδη ρούχων. Η Fakir Fashion και οι εργαζόμενοί της φαίνεται να εξαρτώνται απόλυτα από τις αγορές της εταιρείας για να επιβιώσουν.

Αν σταματούσαν οι αγορές

«Ας υποθέσουμε ότι οι αγορές σταματούσαν. Ας υποθέσουμε ότι οι καταναλωτές παγκοσμίως ξαφνικά ενέδιδαν σε εκείνους τους κριτικούς που λένε ότι πρέπει να αγοράζουμε λιγότερα ρούχα. Τι θα μπορούσε να συμβεί;», ρωτάει τον Μαχέρ ο δημοσιογράφος. 

Ο Μαχέρ κάνει μια παύση και σαν να μοιραζόταν ένα μυστικό, λέει: «Ξέρετε δεν θα ήταν τόσο κακό».

Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, ο Μαχέρ έχει παρακολουθήσει μεγάλες μάρκες ρούχων να ζητούν από τους προμηθευτές στο Μπαγκλαντές να μειώσουν τις τιμές τους, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνει τις παραγγελίες ταχύτερα και βελτιώνει συνεχώς τα εργασιακά και περιβαλλοντικά τους πρότυπα.

Η Fakir Fashion έχει εφαρμόσει πιστοποιημένα έργα για την επεξεργασία των λυμάτων της, τη συγκομιδή βρόχινου νερού, τη χρήση περισσότερης ηλιακής ενέργειας, την παροχή γευμάτων και τη φροντίδα των παιδιών για τους εργαζόμενους, την πρόσληψη εργαζομένων με αναπηρίες, την κατασκευή σχολείων στην τοπική περιοχή και άλλα. Ωστόσο, οι καταναλωτές ειδών ένδυσης συνεχίζουν να θέλουν περισσότερα με λιγότερα.

Χαμηλοί μισθοί

Υπάρχει ένα παλιό ρητό: αν κάτι είναι πολύ φθηνό, κάποιος άλλος πληρώνει για αυτό. Οι εργαζόμενοι του Μαχέρ κερδίζουν 120 έως 140 δολάρια το μήνα για να εργάζονται έξι ημέρες την εβδομάδα – χαμηλοί μισθοί όχι μόνο παγκοσμίως, αλλά και με τα πρότυπα του Μπαγκλαντές – για να κάνουν δουλειές που γίνονται πιο αγχωτικές με κάθε επιτάχυνση του κύκλου της γρήγορης μόδας. 

Ωστόσο, αυτό που ενοχλεί περισσότερο τον Μαχέρ είναι η προσβολή του να βλέπει τα ρούχα που φτιάχνει η εταιρεία του, να πουλιούνται σε τιμές που δείχνουν πόσο λίγο εκτιμώνται. «Η Generation Z και οι millennials απαιτούν πραγματικά ηθικά προϊόντα», λέει. «Αλλά όταν αγοράζουν ένα μπλουζάκι γρήγορης μόδας για 4 ή 2 δολάρια, ποτέ δεν ρωτούν: Πώς το βαμβάκι μεγαλώνει, εκκοκκίζεται, περιστρέφεται, πλέκεται, βάφεται, τυπώνεται, ράβεται, συσκευάζεται, αποστέλλεται στην τιμή των 4 δολαρίων;»

Ο Μαχέρ ρωτήθηκε τι είδους αύξηση στους μισθούς θα έκανε τη διαφορά. Το πρώτο ποσό που ήρθε στο μυαλό του ήταν εκπληκτικό: δύο σεντς – ένα ποσό τόσο μικρό που σε πολλές χώρες στρογγυλοποιείται προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Εάν μπορούσε να δίνει δύο σεντς περισσότερο ανά ένδυμα που κατασκευαζόταν στο εργοστάσιό του, θα ισοδυναμούσε με την αμοιβή δύο επιπλέον ημερών κάθε μήνα ανά εργαζόμενο (αύξηση 7% σε 8%).

Εναλλακτικά, η αύξηση κατά δύο σεντ θα μπορούσε να επιτρέψει στην Fakir Fashion να παράγει λιγότερα είδη ένδυσης ή θα μπορούσαν να κάνουν τα ρούχα καλύτερα, ή απλά με λιγότερο γρήγορους ρυθμούς. Φανταστείτε τι θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν οι αγοραστές ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν μια δεκάρα επιπλέον.

Περιττή ζήτηση

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το εμπόριο ενδυμάτων δεν είναι η επιβράδυνση των αγορών, είπε ο Μαχέρ, αλλά η μη εξεύρεση των τρόπων επιβράδυνσης των αγορών. Σε έναν κόσμο στον οποίο δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη αρκετά ρούχα, ο μόνος τρόπος να τους αποτρέψουν από το να αγοράζουν είναι να δημιουργήσουν περιττή ζήτηση.

Ο τρόπος δημιουργίας περιττής ζήτησης είναι η επιτάχυνση των τάσεων της μόδας. Ο τρόπος για να επιταχυνθεί η τάση της μόδας είναι να φτιάχνουν ρούχα αρκετά φθηνά για να αγοράζονται όλο και πιο συχνά. Και ο μόνος τρόπος για να φτιάξει κανείς ρούχα τόσο φθηνά είναι να «κόψει» από την ποιότητα, τις συνθήκες εργασίας, τους μισθούς ή τα περιβαλλοντικά πρότυπα – δηλαδή την καταστροφή της καθημερινής ζωής που ζει το Μπαγκλαντές εδώ και χρόνια.

Μια μετάβαση σε έναν κόσμο που καταναλώνει λιγότερα ρούχα θα ήταν επώδυνη για το Μπαγκλαντές. Ακόμα κι αν η βιομηχανία ενδυμάτων του έθνους έκανε λιγότερα, καλύτερα ρούχα που πούλησαν σε υψηλότερες τιμές, ο Μαχέρ αμφέβαλε ότι τα 6.000 εργοστάσια στη χώρα θα μπορούσαν να διατηρήσουν όσους απασχολούσαν σήμερα.

«Ίσως πρέπει να υπάρχουν 4.000 εργοστάσια, ή 3.000», είπε. Αλλά θα παρέχουν λιγότερους σε αριθμό, μισθούς, λιγότερη ρύπανση και λιγότερη σπατάλη, ενώ θα ανταγωνίζονται την ποιότητα και την αποδοτικότητα, παρά την απληστία και την ταχύτητα. «Δεν θα υπάρχει κούρσα αρουραίων τότε», λέει ο Μαχέρ. «Θα υπάρχει ένας πραγματικός αγώνας».





ΠΗΓΗ