Το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε να χορηγήσει το πλήρες καθεστώς του πρέσβη στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λονδίνο, έπειτα από μήνες άρνησης μετά το Brexit, αιτία πρόκλησης της έντασης, ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο πλευρές.
«Ο πρεσβευτής της ΕΕ θα έχει καθεστώς σύμφωνα με εκείνο των επικεφαλής των αντιπροσωπειών των κρατών, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης και της παρουσίασης διαπιστευτηρίων στον αρχηγό του κράτους», δήλωσαν οι επικεφαλής της διπλωματίας της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ και της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ σε κοινή ανακοίνωση.
Αρχικά, η Βρετανία αρνείτο να χορηγήσει το ίδιο διπλωματικό καθεστώς και τα προνόμια στον πρέσβη της ΕΕ Ζοάο Βάλε ντε Αλμέιντα, με αυτό που χορηγεί στους απεσταλμένους άλλων χωρών, με την αιτιολογία ότι η ΕΕ δεν είναι έθνος κράτος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε σε αυτό αποκλείοντας τον Βρετανό πρέσβη στις Βρυξέλλες από τις συναντήσεις. Η διαφωνία επιλύθηκε μετά τη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ και του Ζοσέπ Μπορέλ, του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, στο περιθώριο συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Λονδίνο.
«Είμαστε ικανοποιημένοι που καταλήξουμε σε μια συμφωνία μαζί, που βασίζεται στην καλή θέληση και τον πραγματισμό», δήλωσε σήμερα ο Ράαμπ σε ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βιέννης που διέπει τις διπλωματικές σχέσεις, απεσταλμένοι που εκπροσωπούν χώρες έχουν ορισμένα προνόμια, όπως η ασυλία από κράτηση και, σε ορισμένες περιπτώσεις δίωξη, καθώς και φορολογικές απαλλαγές.
Εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών των οποίων το καθεστώς δεν καλύπτεται από τη σύμβαση τείνουν να έχουν περιορισμένα και λιγότερα σαφώς καθορισμένα προνόμια.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της Ένωσης των 27 κρατών μελών, δήλωσε ότι στις 143 αντιπροσωπείες της ΕΕ σε όλο τον κόσμο είχε χορηγηθεί σε όλες καθεστώς ισοδύναμο με αυτό των διπλωματικών αποστολών των κρατών.