«Η αστυνομία λειτουργεί ακόμα υπό μνημονιακές συνθήκες. Βάζουμε λεφτά από την τσέπη μας ακόμα και για κόλλες Α4 και έτσι εκτυπώθηκαν 3.000 σελίδες ΦΕΚ των μέτρων για τον κορωνοϊό. Δεν υπάρχουν προσλήψεις αστυνομικών. Η Θεσσαλονίκη έχει περίπου 280 κενές οργανικές θέσεις αστυνομικών, με το οργανόγραμμα της δεκαετίας του ΄80 και καθηκοντολόγιο της δεκαετίας του ‘ 90! Και φυσικά είμαστε επιφορτισμένοι με ένα σωρό πάρεργα.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Θεόφιλος Παπαδάκης συζητώντας στο Radio North 98 για τους λόγους, που αφενός στα “κορωνοπάρτι” των πλατειών επεμβαίνει η αστυνομία, αφετέρου η κοινή εγκληματικότητα γνωρίζει έξαρση:  «Οι μη επεμβάσεις στις πλατείες είναι θέμα αφενός εντολών και αφετέρου και η πρόβλεψη του νόμου, καθώς η αστυνομία λειτουργεί βάσει της νομιμότητας, του Συντάγματος και των κανονισμών. Ο κανονισμός τι λέει; Όταν διαπράττεται μια απλή πλημμεληματική  πράξη και είναι πλήθος κόσμου, εγώ δεν μπορώ να επέμβω και να διαταράξω την κοινή ησυχία και να δημιουργηθούν επεισόδια και να προκαλέσω περισσότερα αδικήματα, τραυματισμούς ενδεχομένως. Ο φυσικός αυτουργός, πιστέψτε με, τις πιο πολλές φορές θα βρεθεί από την προανάκριση που θα ακολουθήσει στο πλαίσιο της δικογραφίας που θα σχηματιστεί.»

Ο ίδιος συμπλήρωσε: . «Η αστυνομία δεν πρέπει να υποκαθιστά τις πολιτικές δημόσιες υπηρεσίες. Να ασχολείται μόνο με το έγκλημα και ας δούμε εν τέλει,  πώς λειτουργούν οι ξένες ευρωπαϊκές αστυνομίες. Ο αστυνομικός είναι πρώτα για να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα και μετά για τα μέτρα του κορωνοϊού. Εγώ δεν είμαι υγειονομικός υπάλληλος, αστυνομικός είμαι. Ούτε γιατρός είμαι, ούτε υπάλληλος των δήμων είμαι. Νομίζω ότι λίγο αυτά  η ελληνική πολιτεία διαχρονικά τα έχει μπερδέψει και στο τέλος οτιδήποτε δύσκολο ανακύπτει το δίνει στην ελληνική αστυνομία.»

Χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδάκης πρόσθεσε: «Ένα περιπολικό στη Θεσσαλονίκη πάει κάνει ελέγχους κορωνοιού, μετά πάει σε μια ληστεία, μετά πάει να ελέγξει μια οικοδομή που χτίζεται, μετά πάει να κάνει κάποιες επιδόσεις εγγράφων, μετά τον καλεί ο αξιωματικός υπηρεσίας να πάει τη μεταγωγή στη σήμανση και στο εισαγγελέα. Τι θα προλάβει αυτός ο αστυνομικός να κάνει;»

Και επιπλέον: «Εμείς δεν καταλάβαμε ότι βγήκαμε ότι το ΄18 από το μνημόνιο. Να σας πω το απλό: υφάσματα για στολές έχουμε να πάρουμε 12 χρόνια, ενώ κανονικά έπρεπε να παίρνουμε κάθε δύο χρόνια. Ξέρετε τι άλλαξε; Πήραμε μερικά καινούρια περιπολικά. Πολλά περιπολικά εδώ στη Θεσσαλονίκη, ακόμα και σήμερα, είναι πριν από το 2004, πριν την Ολυμπιάδα. Δεν έγιναν προσλήψεις, υλικοτεχνική υποδομή πολύ άσχημη, προσφυγικό μεταναστευτικό που στέλνουν αποσπάσεις σε άλλους νομούς, πάρεργα, επιδόσεις εγγράφων, τα μαγαζιά, τα γήπεδα, τα διαβατήρια, αντικαπνιστικός νόμος, κορωνοϊός, γνήσια υπογραφής. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει τον αστυνομικό στην υπερκόπωση.»

Πηγή:  radionorth.gr



ΠΗΓΗ