Στις 28 Ιανουαρίου 2021 παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου τα αποτελέσματα της διατομεακής Ομάδας Εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις 26-27 Ιανουαρίου 2021 στο πλαίσιο της διμερούς πρωτοβουλίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας (Ε.Δ.κ.Β.) και της Αστυνομίας της Ισλανδίας. Η συγκεκριμένη δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund.
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν: η Αρχηγός της Αστυνομίας της Ισλανδίας, κα Sigríður Björk Guðjónsdóttir, η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’, κα Ιωάννα Ροτζιώκου, ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και η κα Κική Πετρουλάκη, Ψυχολόγος, Ph.D., Πρόεδρος του Ε.Δ.κ.Β.
Η Ομάδα Εργασίας πραγματοποιήθηκε με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ Ισλανδίας και Ελλάδας στον χειρισμό υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους.
Το Ε.Δ.κ.Β. διοργάνωσε αυτή την διήμερη συνάντηση με εκπροσώπους Ελληνικών θεσμικών και ιδιωτικών φορέων που παρέχουν στήριξη και προστασία στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Κατά την έναρξη της συνάντησης, απεύθυνε χαιρετισμό η Υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, κα Μαρία Συρεγγέλα, ο Ταξίαρχος κ. Βαρδιάμπασης Στυλιανός, Διευθυντής της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης/Α.Ε.Α., και η Αρχηγός της Αστυνομίας της Ισλανδίας, κα Sigrídur Bjork Gudjonsdottir.
Στην διήμερη συνάντηση συμμετείχε από την πλευρά της Ισλανδίας, η Αρχηγός της Αστυνομίας της Ισλανδίας μαζί με συνεργάτες/-ιδές της, η πρώην Υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας και Στέγασης και μέλος επί του παρόντος ειδικής ομάδας δράσης για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω της πανδημίας COVID-19, κα. Eyglo Hardardottir. Στην προετοιμασία των εργασιών συμμετείχε και η Πρέσβης αρμόδια για την ισότητα των φύλων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ισλανδίας, κα Kristin A. Arnadottir.
Από την πλευρά της Ελλάδας, συμμετείχε η Αστυνόμος Β΄ κα Γεωργία Πασά, Προϊσταμένη και η Υπαστυνόμος Α’, κα Μαρία-Σοφία Κυριάκου, Αξιωματικός του Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., η κα Ευαγγελία Καραβία, Δικηγόρος, συνεργάτιδα στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κα Στέλλα Χασιρτζόγλου, Σύμβουλος Νομικής Στήριξης του Συμβουλευτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης από το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, ο κ. Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος, Συντονιστής Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», η κα Κική Πετρουλάκη, Ψυχολόγος Ph.D., Πρόεδρος και η κα Αντωνία Τσιριγώτη, Ψυχολόγος, Μέλος Δ.Σ. του Ε.Δ.κ.Β. Το πρόγραμμα της διήμερης συνάντησης είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο: http://antiviolence-net.eu/Agenda.pdf
Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών παρουσίασαν τη μεθοδολογία και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την προστασία και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ειδικά στις γυναίκες και τα παιδιά. Συζητήθηκαν εις βάθος οι ανάγκες της Ελληνικής πραγματικότητας, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στις επιζώσες ενδοοικογενειακής βίας και, τέλος, τρόποι αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και περαιτέρω εδραίωσης της συνεργασίας αυτής.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η Αρχηγός της Αστυνομίας της Ισλανδίας κα Sigrídur Bjork Gudjonsdottir, άνοιξε και έκλεισε την ομιλία της με την φράση: «δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή στην ενδοοικογενειακή βία. Τα τελευταία 8-10 χρόνια αλλάξαμε την προσέγγιση και τις μεθόδους μας. Τώρα είμαστε περισσότερο προσανατολισμένοι/ες στο θύμα και συνεργαζόμαστε με εταίρους από τον κοινωνικό τομέα και με ΜΚΟ προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των θυμάτων και να προσαγάγουμε τους δράστες στη δικαιοσύνη. Ακούγοντας τα θύματα και αναλύοντας τις περιπτώσεις, είδαμε ότι ήταν απαραίτητο να διερευνούμε τις υποθέσεις αμέσως μόλις συμβούν, όχι αργότερα. Έχοντας εξασφαλίσει τα αποδεικτικά στοιχεία, η αστυνομία και οι εισαγγελείς μπορούν να συνεχίσουν με την δίωξη της υπόθεσης, αφαιρώντας αυτό το βάρος από τους ώμους του θύματος. Η άλλη μεγάλη αλλαγή ήταν ότι η αστυνομία και οι δήμοι συνήψαν συμφωνίες με βάση τις οποίες οι κοινωνικοί λειτουργοί μπορούν να πηγαίνουν στη σκηνή (του εγκλήματος), για να υποστηρίξουν το θύμα. Έχουμε κάνει λάθη στο ταξίδι μας, αλλά από αυτά μάθαμε και αποτελεί απόλυτη δέσμευσή μας να βελτιωνόμαστε, και θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας για όσο απαιτείται».
Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας, κα Κική Πετρουλάκη τόνισε: «Αυτά που θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη μας είναι α) η προσωπική δέσμευση της Αρχηγού της Αστυνομίας της Ισλανδίας, που είναι και ο καθοριστικός παράγοντας για τον απόλυτο τρόπο με τον οποίο η Αστυνομία της Ισλανδίας τοποθετεί την προστασία των θυμάτων σε προτεραιότητα, που μας επιβεβαίωσε αυτό που κι εμείς πιστεύουμε, πως όπου δεν υπάρχει δρόμος τον ανοίγεις… περπατώντας… και β) η ακαριαία και συντονισμένη αντίδραση όλων των συστημάτων (Αστυνομία, Δικαστικό σύστημα και δομές στήριξης) και η εξατομικευμένη προσέγγιση κάθε θύματος ενδοοικογενειακής ή άλλης βίας, τα οποία εκκινούν από την βαθιά πεποίθηση ότι δεν μπορεί ένα άτομο να δικαιούται λιγότερα από ότι εγώ!!!. Και αφού η Ισλανδία κατάφερε μια ριζική αναμόρφωση μέσα σε 5 μόλις χρόνια, σίγουρα μπορούμε κι εμείς, αρκεί να το θέλουμε!». Τέλος, ευχαρίστησε εγκάρδια τόσο την Αρχηγό της Αστυνομίας της Ισλανδίας, χαρακτηρίζοντάς την ως πολύτιμη συνοδοιπόρο σε αυτό το ταξίδι που έχει ήδη ξεκινήσει προς μια ουσιαστική σύμπραξη μεταξύ φορέων και μεταξύ των δύο χωρών καθώς και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ Καραμαλάκη, για την θερμή υποδοχή και θετική ανταπόκριση της ΕΛ.ΑΣ. σε αυτή τη διμερή συνεργασία».
Η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’, κα Ιωάννα Ροτζιώκου τόνισε: «προτρέπουμε τις γυναίκες που υφίστανται ενδοοικογενειακή βία να μην σιωπούν, να αναφέρουν τα περιστατικά στην Ελληνική Αστυνομία. Επίσης ανέφερε ότι εκτός από την τηλεφωνική κλήση στο Κέντρο Άμεσης Δράσης (100), και ειδικά για τις γυναίκες που δεν μπορούν να μιλήσουν τηλεφωνικά, υπάρχει και η δυνατότητα αποστολής γραπτού μηνύματος (SMS) στο 100, αναφέροντας την ακριβή διεύθυνση, ονοματεπώνυμο και το είδος της επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»). Η κα Ροτζιώκου έκλεισε με το μήνυμα της καμπάνιας της ΕΛ.ΑΣ. ‘ΈΧΕΙΣ ΦΩΝΗ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ’».
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», κ. Κώστας Γιαννόπουλος τόνισε: «όπως ανέφερε η Αρχηγός της Αστυνομίας της Ισλανδίας, η υπόθεση ενός κακοποιημένου ανθρώπου δεν είναι υπόθεση μόνο της αστυνομίας, είναι υπόθεση της κοινωνίας. Θα πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε τον άνθρωπο και όχι την υπόθεση. Ευχαριστούμε θερμά την Αρχηγό της Αστυνομίας της Ισλανδίας για την ανθρώπινη προσέγγισή της στο θέμα της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών και για την ύψιστη σημασία που δίνει στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση των θυμάτων, την προστασία τους και την ολιστική τους στήριξη. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Ισλανδία για να μπορέσουμε να φθάσουμε σε αυτό το αξιόλογο επίπεδο σε κάποια χρόνια και στην Ελλάδα. Ευχαριστούμε θερμά την κα Πετρουλάκη και την Ελληνική Αστυνομία για την ουσιαστική και διαχρονική συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια. ‘Το Χαμόγελο του Παιδιού’ στέκεται συμπαραστάτης δίπλα σε αυτή τη προσπάθεια, που θα ωφελήσει σημαντικά την ελληνική κοινωνία».