Στα 189,2 δισ. ευρώ εκτόξευσε το 2020 ο κορονοϊός το έλλειμμα του γερμανικού δημόσιου τομέα και είναι το πρώτο έλλειμμα από το 2013 και το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα από την επανένωση της Γερμανίας πριν από τρεις δεκαετίες, ανακοίνωσε η γερμανική Στατιστική Υπηρεσία.

Η πανδημία, η οποία έχει μέχρι τώρα στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 77.000 ανθρώπους στη Γερμανία, έχει προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία πάντως έχει αποδειχθεί περισσότερο ανθεκτική απ’ ό,τι πολλοί περίμεναν, εν μέρει επειδή συνεχίζει να υπάρχει ισχυρή ζήτηση από την Κίνα για εξαγωγές.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 12,1%, στο 1,7 τρισεκατομμύριο ευρώ, το 2020, καθώς η κυβέρνηση κατήργησε όλα τα «φρένα» στις δαπάνες για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο των μέτρων του lockdown που έχουν διαρκέσει μήνες, ενώ τα έσοδα από τους φόρους μειώθηκαν 3,5%, στο 1,5 τρισεκατομμύριο ευρώ, ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία.

Η αύξηση των δαπανών αναμένεται να συνεχιστεί. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε τον περασμένο μήνα ότι θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να μπορέσει η Γερμανία, αυξάνοντας τις δαπάνες, να εξέλθει από την οικονομική κάμψη που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.

Η Γερμανία προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο ένα τρίτο κύμα της πανδημίας και πρόκειται να κρατήσει κλειστές, τουλάχιστον μέχρι αργότερα αυτόν τον μήνα, πολλές επιχειρήσεις, όπως μπαρ και κινηματογράφους.

Ωστόσο ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται λιγότερες ώρες την εβδομάδα μειώθηκε τον περασμένο μήνα χάρη στον βιομηχανικό τομέα, ο οποίος επωφελείται από μια εξαγωγική ευρωστία, ανακοίνωσε σήμερα το ινστιτούτο Ifo.

Οι εταιρείες μπορούν να μειώνουν τις ώρες εργασίας στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού σχεδίου που έχει στόχο να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις στη διάρκεια της κρίσης προσφέροντας στις εταιρείες επιδοτήσεις για να κρατήσουν τους εργαζόμενους στο μισθολόγιο.



ΠΗΓΗ