Η Λιθουανία παρέτεινε σήμερα το λοκντάουν που έχει επιβάλει εξαιτίας του νέου κορονοϊού έως τις 17 Δεκεμβρίου, όταν η νέα κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα.

Η απερχόμενη κυβέρνηση δήλωσε πως το λοκντάουν σταθεροποίησε τις νέες μολύνσεις σε περίπου 11.000 εβδομαδιαίως, διπλάσιες σε σχέση με την εβδομάδα της 4ης Νοεμβρίου όταν ανακοινώθηκε το διάρκειας τριών εβδομάδων λοκντάουν.

«Η εξάπλωση έχει κάπως επιβραδυνθεί, αλλά η κατάσταση παραμένει πραγματικά σοβαρή», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Ορέλιους Βερίγκα στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που αναμεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Η παράταση του λοκντάουν σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να εργάζονται από το σπίτι. Τα εστιατόρια, τα γυμναστήρια, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά αλλά τα καταστήματα θα είναι ανοικτά.

Η κυβέρνηση εγκατέλειψε το αρχικό σχέδιό της να παρατείνει το λοκντάουν μέχρι τα τέλη του έτους, αφήνοντας στον κεντροδεξιό συνασπισμό που κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου τη λήψη απόφασης για το αν θα διατηρηθούν οι περιορισμοί στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Η νέα κυβέρνηση θεωρείται πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις και δεν θεωρείται πιθανό να εξακολουθήσει να αυξάνει τις κοινωνικές αποζημιώσεις.

Έως και σήμερα η Λιθουανία κατέγραφε 804 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το έκτο χειρότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Κοινοβούλιο έχει διακόψει τις εργασίες του για μία εβδομάδα προκειμένου να βοηθήσει να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της COVID-19 μεταξύ των βουλευτών.

Η πρωτεύουσα Βίλνιους ετοιμάζεται να στήσει ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο 700 κλινών στο μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της πόλης καθώς ο δήμος φοβάται πως το σύστημα υγείας σύντομα θα φθάσει σε σημείο υπερφόρτωσης από ασθενείς με COVID-19.

Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να διατηρηθούν προς το παρόν οι πιο πρόσφατοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν εξαιτίας του νέου κορονοϊού και πως χρειάζονται άλλες τρεις εβδομάδες προκειμένου να αποτιμηθεί εάν μπορούν να αρθούν.

«Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Πρέπει να κάνουμε υπομονή», είπε η Σόλμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε πως οι αρχές μπορούν να προσφέρουν εμβόλια σε ευάλωτες ομάδες στις αρχές του επόμενου έτους, αν οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές εγκρίνουν τη χρήση των εμβολίων έως τα τέλη αυτού του έτους.

Η Νορβηγία, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, θα έχει πρόσβαση στα εμβόλια που εξασφαλίζει η ΕΕ χάρη στη Σουηδία, μέλος της ΕΕ που θα αγοράσει περισσότερα από όσα χρειάζεται και θα τα πωλήσει στη Νορβηγία.

Ο σωρευτικός αριθμός 14 ημερών μολύνσεων από COVID-19 στη Νορβηγία ήταν έως χθες, Τρίτη, 150,9 ανά 100.000 κατοίκους, ο τέταρτος χαμηλότερος στην Ευρώπη, μετά την Ισλανδία, τη Φινλανδία και την Ιρλανδία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων.

Όμως υπάρχουν διαφορές από περιφέρεια σε περιφέρεια και οι αρχές ανησυχούν για το Όσλο και άλλες μεγάλες πόλεις.

Στις 6 Νοεμβρίου, το Όσλο έκλεισε τα θέατρα, τους κινηματογράφους, τα προπονητικά κέντρα και τις πισίνες, ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια δεν μπορούσαν στο εξής να πωλούν αλκοόλ με συνέπεια να αναγκαστούν πολλά από αυτά να κλείσουν εντελώς.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο αριθμός των νέων μολύνσεων ήταν σταθερός στην πρωτεύουσα.

Σε εθνικό επίπεδο, ο ρυθμός αναπαραγωγής έπεσε στο 1,0 από τις 5 Νοεμβρίου, από 1,4 στο διάστημα 26 Οκτωβρίου-5 Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που έχει κολλήσει τον ιό μολύνει μόνο άλλον έναν κατά μέσο όρο, έναντι 1,4 προηγουμένως.

Η Σόλμπεργκ είπε πως ενώ υπάρχουν ορισμένες θετικές ενδείξεις, δεν είναι η ώρα για να αρθούν εθνικοί περιορισμοί, οι οποίοι περιλαμβάνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας, τον περιορισμό των δημόσιων συναθροίσεων σε 20 άτομα και καραντίνα για όσους φθάνουν στη χώρα από το εξωτερικό.





ΠΗΓΗ