Εξηγήσεις για τα περί φύλαξης του τηλεπαρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη από άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας θα δώσει την Παρασκευή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ και αρμόδιος τομεάρχης, Γιώργος Καμίνης.

Το στέλεχος της ελάσσονος αντιπολίτευσης υπενθυμίζει ότι ήδη έχει καταθέσει δύο ερωτήσεις, για το θέμα, τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2020, και στις οποίες το υπουργείο είχε αρνηθεί να απαντήσει επί της ουσίας, επικαλούμενο κρατικό απόρρητο «χωρίς επαρκή νομική θεμελίωση». Τώρα, μετά και τον σάλο που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, ζητά περαιτέρω πληροφορίες για την προστασία του κ. Φουρθιώτη.

Όπως τονίζει ο κ. Καμίνης, «την 14η Ιανουαρίου 2020 σας απηύθυνα ερώτηση με αντικείμενο τα κριτήρια βάσει των οποίων το Υπουργείο σας διαθέτει αστυνομικούς για τη “συνοδεία ασφαλείας προσώπων”, ζητώντας επιπλέον και τα σχετικά στοιχεία· πλήρως ανωνυμοποιημένα, αλλά και γενικότερα κατά τρόπο που να μη διακυβεύει τη μυστικότητα που κατ’ ανάγκην διέπει τη λειτουργία μιας τέτοιας υπηρεσίας. “Με το, από 30 Ιανουαρίου 2020, λακωνικότατο έγγραφο του Υφυπουργού κ. Ελευθ. Οικονόμου, το Υπουργείο σας αρνήθηκε καθ’ ολοκληρία να απαντήσει στα ερωτήματά μου, επικαλούμενο κρατικό απόρρητο βάσει κάποιων διατάξεων. Επανήλθα στις 9 Μαρτίου 2020 με νέα ερώτηση, στην οποία αντέκρουα ένα προς ένα τα επιχειρήματα περί κρατικού απορρήτου. Η δεύτερη αρνητική απάντηση του κ. Υφυπουργού (2 Απριλίου 2020) δεν περιείχε καν ίχνος νομικής θεμελίωσης, περιοριζόμενη απλώς στην εν γένει ταύτιση της κρατικής με την εθνική ασφάλεια. Σύγχυση ανεπίτρεπτη για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου”.

Κύριε Υπουργέ, από τα ανωτέρω αβίαστα προκύπτει ότι στα ζητήματα φύλαξης και συνοδείας ευπαθών στόχων επικρατεί πλήρης αδιαφάνεια. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μας εξωθεί να συμπεράνουμε πως αποσκοπεί να συγκαλύψει ένα φαύλο σύστημα πελατειακών εξυπηρετήσεων». Δεδομένου ότι η περίπτωση του γνωστού τηλεπαρουσιαστή που προσφάτως απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη είναι ενδεικτική των προβλημάτων που προκαλεί η αδιαφάνεια.

Δεδομένου ότι οι περί φύλαξης ευπαθών στόχων διατάξεις περιέχονται στα άρθρα 68, 69 και 70 του Π.Δ. 141/1991, ενώ οι περί συνοδείας ασφαλείας προσώπων στο άρθρο 156 του ιδίου Π.Δ., αμφότερες δε οι ομάδες διατάξεων έχουν επανειλημμένα τροποποιηθεί στο παρελθόν, ώστε το συνολικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα οικεία ζητήματα να εμφανίζει κενά, τα οποία συμβάλλουν και αυτά με τη σειρά τους στην αδιαφάνεια και την αυθαιρεσία της διοίκησης».

Ερωτάται ο υπουργός: »Τι είδους μέτρα σκέφτεται να λάβει ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως τα προαναφερθέντα, καθώς όταν έσπευσε ο ίδιος να αναιρέσει την φύλαξη του γνωστού τηλεπαρουσιαστή δεν διευκρίνισε εάν γνώριζε πως και ποιοι την είχαν αποφασίσει; »

Ποιες είναι οι ποσοστώσεις επί του συνόλου του προσωπικού που διατίθεται στην φύλαξη πολιτικών προσώπων και ιδιαίτερα σε βουλευτές και υπουργούς, νυν και πρώην, ανά κοινοβουλευτικό κόμμα καθώς και οι αντίστοιχες στατιστικές για το διατιθέμενο προσωπικό στις κατηγορίες: δημοσιογράφοι, δικαστικοί, επιχειρηματίες, λοιποί ιδιώτες;».

Πηγή:  newsbeast.gr



ΠΗΓΗ