NurPhoto via NurPhoto via Getty Images

Τα σύννεφα πυκνώνουν στην Κωνσταντινούπολη και στην τουρκική οικονομία. Φωτογραφία αρχείου: 28 Οκτωβρίου 2020. (Photo by Erhan Demirtas/NurPhoto via Getty Images)

Νέα βουτιά έκαναν την Τρίτη (23 Μαρτίου) οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, καθώς οι επενδυτές, οι τράπεζες και οι εγχώριοι καταθέτες προσπαθούσαν να προβλέψουν αν η κεντρική τράπεζα πρόκειται να μειώσει τα επιτόκιά της μετά την αλλαγή της ηγεσίας της το περασμένο Σάββατο.

Η Τουρκία δέχεται πανταχόθεν συστάσεις να μειώσει τα εξαιρετικά υψηλά επιτόκια, ώστε να σταθεροποιηθεί στοιχειωδώς η λίρα και η κατάσταση στην οικονομία, ωστόσο ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει δώσει επί του παρόντος «σήμα» για κάτι τέτοιο, με αποτέλεσμα τους παρατεταμένους κλυδωνισμούς στο νόμισμα της χώρας.

Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διακόπηκαν δύο φορές προσωρινά, με τον βασικό δείκτη να υποχωρεί 7%, ενώ χθες κατέγραψε απώλειες 10% εν μέσω του μεγαλύτερου κύματος πωλήσεων από τα μέσα του 2013.

Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στην κορυφή του κύματος πωλήσεων μετοχών, ενός η αύξηση των αποδόσεων των τουρκικών κρατικών ομολόγων σε υψηλό σχεδόν δύο ετών, ήταν το αποτέλεσμα της αβεβαιότητας για την κατεύθυνση που θα δώσει ο νέος κεντρικός τραπεζίτης Σαχάπ Καβτσίογλου στη νομισματική πολιτική.

Το τουρκικό νόμισμα σταθεροποιήθηκε στις 09.48 (ώρα Ελλάδας) στις 7,81 λίρες έναντι του δολαρίου, έχοντας υποχωρήσει προηγουμένως κατά 1%. Τη Δευτέρα είχε υποχωρήσει έως τις 8,485 λίρες, χάνοντας τα μισά από τα κέρδη που είχε αποκομίσει με τον προηγούμενο κεντρικό τραπεζίτη Νατσί Αγκμπάλ, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Σαχάπ Καβτσίογλου, που είναι επικριτής της αυστηρής νομισματικής πολιτικής και των υψηλών επιτοκίων που ανέρχονται στο 19%.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν επικίνδυνη και αλλοπρόσαλλη την απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νατσί Αγκμπάλ, ο οποίος είχε ανακτήσει την αξιοπιστία στην αγορά ως πολέμιος του πληθωρισμού, μέσα σε λιγότερους από πέντε μήνες που έμεινε στη θέση του.

«Οι γελοίες κινήσεις που κάνετε, τα ακατάλληλα πρόσωπα που διορίζετε δεν είναι αρκετά», δήλωσε η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (Iyi) Μεράλ Ακσενέρ στη Βουλή, προσθέτοντας: «Κάθε λάθος στο οποίο επιμένετε, μας βάζει σε μεγαλύτερο μπελά… Είμαστε στα πρόθυρα κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών».





ΠΗΓΗ