NISSAN

sdv

Η Nissan ήταν η πρώτη που λανσάρισε ένα πεντάθυρο, πενταθέσιο, αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, το Leaf και κατάφερε να εκδημοκρατίσει τον εξηλεκτρισμό των αυτοκινήτων.

Εχοντας σταθερά στο πλάνο της τις βιώσιμες μετακινήσεις, παρουσίασε το Nissan Ambition 2030, το νέο μακροπρόθεσμο όραμά  της για την ενίσχυση της κινητικότητας και όχι μόνο. 

Εντός της επόμενης 5ετίας, η ιαπωνική μάρκα σκοπεύει να επενδύσει πάνω από 15 δισ. ευρώ (2 τρισεκατομμύρια γιεν) σε τεχνολογικές λύσεις, παρουσιάζοντας 20 νέα μοντέλα, αμιγώς ηλεκτρικά αλλά και e-POWER υβριδικά (και με κινητήρα εσωτερικής καύσης), έχοντας απώτερο σκοπό, έως το 2030, να παρουσιάσει 23 νέα ηλεκτροκίνητα μοντέλα, μεταξύ των οποίων 15 νέα αμιγώς ηλεκτρικά, στις μάρκες Nissan και INFINITI.

NISSAN

Εντός της πενταετίας αυτής, η εταιρεία θα επιδιώξει να πετύχει στην Ευρώπη το 75% των πωλήσεων να είναι ηλεκτρικά, στην Ιαπωνία να είναι το 55%, στην Κίνα πάνω από το 40% και στις ΗΠΑ το 40%, έως το οικονομικό έτος 2030.

Και βέβαια, όλα αυτά με στόχο το 2050, με όραμα την ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα, σε όλο τον κύκλο ζωής των προϊόντων της.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία αποκάλυψε τρία νέα πρωτότυπα αυτοκίνητα που προσφέρουν βελτιωμένες εμπειρίες μέσω ενός πακέτου προηγμένης τεχνολογίας. 

Επίσης, η Nissan θα συνεχίσει να εξελίσσει τις τεχνολογίες της για μπαταρίες ιόντων λιθίου και να εισάγει τεχνολογία χωρίς κοβάλτιο για να μειώσει το κόστος κατά 65%,  έως το οικονομικό έτος 2028. 

NISSAN

Κι ακόμη, σκοπεύει να λανσάρει ηλεκτρικά με τις δικές της μπαταρίες στερεάς κατάστασης (ASSB) μέχρι το οικονομικό έτος 2028 και να ετοιμάσει ένα πιλοτικό εργοστάσιο στη Γιοκοχάμα από το οικονομικό έτος 2024. Με την εισαγωγή των πρωτοποριακών ASSB, η Nissan θα είναι σε θέση να επεκτείνει την προσφορά ηλεκτρικών σε όλες τις κατηγορίες με ακόμα πιο δυναμικές επιδόσεις. Μειώνοντας το χρόνο φόρτισης στο ένα τρίτο, οι ASSB θα κάνουν τα ηλεκτρικά πιο αποτελεσματικά και πιο προσβάσιμα.

Επιπλέον, η Nissan αναμένει από τις ASSB να μειώσει το κόστος των πακέτων μπαταριών στα 75 δολάρια ανά kWh έως το οικονομικό έτος 2028 και στοχεύει να το μειώσει περαιτέρω στα 65 δολάρια ανά kWh για να επιτύχει ισοτιμία κόστους μεταξύ ηλεκτρικών και βενζινοκίνητων οχημάτων στο μέλλον.

Μάλιστα, σε συνεργασία με τους εταίρους της, η Nissan σκοπεύει να αυξήσει την παγκόσμια ικανότητα παραγωγής μπαταριών σε 52 GWh έως το οικονομικό έτος 2026 και 130 GWh έως το οικονομικό έτος 2030.

NISSAN

Ως προς τα συστήματα, η Nissan θα επεκτείνει την τεχνολογία ProPILOT σε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια οχήματα Nissan και INFINITI έως το οικονομικό έτος 2026 και θα ενσωματώσει συστήματα αυτόνομης οδήγησης LIDAR επόμενης γενιάς, σχεδόν σε κάθε νέο μοντέλο, έως το οικονομικό έτος 2030.

Καταλήγοντας, η Nissan σκοπεύει να προσλάβει περισσότερα από 3.000 στελέχη παγκοσμίως στον τομέα της προηγμένης έρευνας και ανάπτυξης, ενώ συνεχίζει να αναβαθμίζει τις ικανότητες του τωρινού εργατικού δυναμικού της. 





ΠΗΓΗ