Λίγη ώρα μετά την ενόχληση που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πινγκ-πονγκ ευθυνών που παίχτηκε μεταξύ φορέων για τις διακοπές ηλεκτροδότησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για το ενδεχόμενο να ζητηθούν παραιτήσεις αρμοδίων. «Να τελειώσει η προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών και ύστερα θα αναζητηθούν ευθύνες», ήταν η απάντηση του Χρήστου Ταραντίλη, κάτι που σημαίνει ότι οι συνέπειες της «Μήδειας» θα επεκταθούν και σε άλλα επίπεδα. Σχετικά με τις μειώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος για τον Φεβρουάριο όσων έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες ημέρες, κάτι που προανήγγειλε νωρίτερα ο πρωθυπουργός μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ, ο κ. Ταραντίλης διευκρίνισε ότι αυτές οι μειώσεις αφορούν τα τιμολόγια του ΔΕΔΔΗΕ.

«Δυστυχώς, πολλοί συμπολίτες μας ταλαιπωρήθηκαν. Συναισθανόμαστε πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος έκανε λόγο για νομοθετική πρωτοβουλία όπου θα γίνονται πολύ σαφείς οι αρμοδιότητες κράτους, περιφέρειας, τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σχετικά με το θέμα της πανδημίας και απαντώντας σε ερώτηση για πιθανή παράταση του lockdown, ο Χρήστος Ταραντίλης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα σταθεροποιείται η κατάσταση και εκτίμησε ότι εφόσον σαυτό συνεχιστεί, δεν θα χρειαστεί να παραταθεί το lockdown. O κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε και για το πρόγραμμα των εμβολιασμών, το οποίο ανατράπηκε εξαιτίας της «Μήδειας». Όπως είπε, στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους, τα εμβόλια που δεν έγιναν,  αξιοποιήθηκαν για τον εμβολιασμό άλλων πολιτών. «Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός  αναπλήρωσης, ενώ -λόγω της έκτακτης κατάστασης-   οργανώθηκε και επιχείρηση 24 ωρών. Σε αυτήν εμβολιάστηκαν πάνω από 450 τρόφιμοι και εργαζόμενοι στις Φυλακές Κορυδαλλού, στις γυναικείες φυλακές, στο νοσοκομείο των φυλακών, καθώς και πάνω από 250 φιλοξενούμενοι στο Προαναχωρησιακό Κέντρο  Κράτησης Αλλοδαπών  στην Αμυγδαλέζα», εξήγησε ο κ. Ταραντίλης, ενώ ξεκαθάρισε ότι όλα τα ραντεβού που δεν πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη θα επαναπρογραμματιστούν τις επόμενες μέρες. «Όλοι οι πολίτες θα ειδοποιηθούν με μήνυμα στο κινητό τους για την ακριβή ώρα, ημερομηνία και το εμβολιαστικό κέντρο που θα εμβολιαστούν», διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ειδικότερα:

Οι πολίτες ηλικίας 60-64, ετών, καθώς  και όσοι είχαν ραντεβού στο μεγάλο εμβολιαστικό σταθμό της HELEXPO στο Μαρούσι θα εμβολιαστούν την επόμενη εβδομάδα από Δευτέρα έως Παρασκευή και θα λάβουν μήνυμα (sms) στο κινητό τρεις ημέρες πριν από το ραντεβού. 

Οι πολίτες  που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 75 και άνω, καθώς και άλλες κατηγορίες, όπως οι  υγειονομικοί, θα εμβολιαστούν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου. Και αυτοί θα λάβουν μήνυμα στο κινητό για την ακριβή ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο που θα είναι  το ραντεβού τους. 

Αυτή τη στιγμή, ο εμβολιασμός, συνεχίζεται κανονικά για τις ηλικίες των 75 ετών και άνω, τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί έως τώρα καθώς και για τις ηλικίες 60 έως 64 ετών που εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σύμφωνα με τον κ. Ταραντίλη, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών  με σοβαρά νοσήματα που διακρίνονται -σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «πολύ υψηλού κινδύνου νόσησης από Covid-19» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται -κάθετα- χωρίς δηλαδή ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ηλικιακή ομάδα 75-79.

Η δεύτερη ομάδα χαρακτηρίζεται ως «αυξημένου κινδύνου» και θα αρχίσει να εμβολιάζεται μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64 με σειρά προτεραιότητας που θα καθορίζεται με βάση την ηλικία.

«Εκτιμάται έτσι ότι με τον εμβολιασμό τόσο των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπολιτών μας, όσο και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, θα αρχίσει, από το Μάρτιο, να μειώνεται ο κίνδυνος πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από τον Απρίλιο που θα έχουμε σύμμαχο και τον καιρό, η κατάσταση ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού θα βελτιωθεί σημαντικά», κατέληξε ο Χρήστος Ταραντίλης.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για την ενέργεια της Τουρκίας να βγάλει για υδατογραφικές έρευνες το Τσεσμέ. «Αχρείαστη ενέργεια που δεν διευκολύνει τις προσπάθειες διαλόγου η έξοδος του Τσεσμέ», ήταν η απάντηση του κ. Ταραντίλη.





ΠΗΓΗ