«Γίνεται κάθε προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό (ΑΝΤ1) σχετικά με το νέο πακέτο μέτρων στήριξης απέναντι στο κύμα ακρίβειας.

Στο οικονομικό επιτελείο γίνονται συνεχείς συσκέψεις για την οριστικοποίηση των μέτρων και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα «κλειδώσουν» σήμερα και θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα αύριο ή μεθαύριο. Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξει ανακοίνωση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μετά να ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς.

Αυτό που έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα είναι ότι το πρόσθετο πακέτο στήριξης θα έχει τρεις άξονες:

-Την συνέχιση της επιδότησης σε λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα οριζόντιο μέτρο και δεν αποκλείεται να αυξηθεί κατά ένα ποσοστό το ποσό της επιδότησης. Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου, συνεχίζονται οι συζητήσεις και οι υπολογισμοί για

-Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων και ευάλωτων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις. Εδώ θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια και το ποσό της ενίσχυσης θα είναι αφορολόγητο. Όπως εξήγησε ο κ. Οικονόμου, συνεχίζονται οι συζητήσεις και οι υπολογισμοί για το ύψος της ενίσχυσης και για την περίμετρο του μέτρου. Το πιο πιθανό είναι να αφορά τους δικαιούχους της έκτακτης ενίσχυσης που δόθηκε τα Χριστούγεννα. «Θα είναι χρήματα που θα πάνε απευθείας στους ανθρώπους», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην συνέντευξη του, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία.

-Ο Γιάννης Οικονόμου ήταν πιο αποκαλυπτικός στον τρίτο άξονα ο οποίος προβλέπει παρέμβαση στην τιμή των καυσίμων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, ο στόχος είναι «εκείνος που θα πηγαίνει να βάλει καύσιμα, να πληρώνει φθηνότερα από την τιμή που αναγράφεται στην αντλία». Όπως σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αυτό το μέτρο θα αφορά περισσότερους δικαιούχους, δηλαδή θα έχει διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια σε σύγκριση με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί στους πιο ευάλωτους.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση έχει απορρίψει κάθε πιθανότητα μείωσης των φόρων στα καύσιμα ως μέτρο στήριξης.





ΠΗΓΗ