Andriy Onufriyenko via Getty Images

Η πρόβλεψη που κάνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου) για την «ανάρρωση» της αμερικανικής οικονομίας από τον κορονοϊό έχει ένα θετικό και ένα αρνητικό σκέλος. Οι New York Times μετέδωσαν την πληροφορία σχολιάζοντας: «Η αμερικανική οικονομία θα επανέλθει στο μέγεθος της προ πανδημίας έως τα μέσα του τρέχοντος έτους, ακόμη και αν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει καμία άλλη ομοσπονδιακή βοήθεια για την ανάκαμψη, αλλά θα περάσουν χρόνια πριν όλοι (όσοι έμειναν άνεργοι λόγω της πανδημίας) επιστρέψουν για να εργαστούν», σημειώνουν.

Σύμφωνα με τις προβλέπεις που κάνει το Γραφείο Προϋπολογισμού, το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί στο 5,3% στο τέλος του 2021, έναντι  8,4% τον περασμένο Ιούλιο.

Η οικονομία αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη 3,7% για το 2021, μετά την καταγραφή πολύ μικρότερης συρρίκνωσης σε σύγκριση με το 2020 από ό, τι αναμενόταν αρχικά.
Ο αριθμός των απασχολούμενων Αμερικανών δεν θα επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα μέχρι το 2024, σύμφωνα με αξιωματούχους, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις παρατεταμένες δυσκολίες της επιστροφής σε πλήρη επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας. Αξιωματούχοι δήλωσαν στους ΝΥΤ, ότι η ανάκαμψη στην ανάπτυξη και την απασχόληση θα μπορούσε να επιταχυνθεί σημαντικά, εάν οι αρχές δημόσιας υγείας ήταν σε θέση να χορηγήσουν ταχύτερα τα εμβόλια κορονοϊού σε όλο τον πληθυσμό.

Η έκθεση είναι πιθανό να προκαλέσει έντονες συζητήσεις στις ΗΠΑ, σχετικά με το εάν πρέπει να περάσει το πακέτο οικονομικής διάσωσης 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του Προέδρου Μπάιντεν. Οι προβλέψεις περί ανάκαμψης θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους Ρεπουμπλικάνους, ώστε να ζητήσουν περιορισμό του πακέτου με το επιχείρημα ότι η οικονομία δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη ομοσπονδιακή υποστήριξη.

Αυτά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου μία νέα διακυβέρνηση δίνει την πρώτη μεγάλη μάχη της, με όπλο την κοινή λογική: Εμβολιασμός σημαίνει ανοσία στον κορονοϊό και επιστροφή των ανθρώπων στην κανονικότητα. Κανονικότητα σημαίνει οικονομική δραστηριότητα. Άρα εμβολιασμός ίσως ανάπτυξη, όπως θα έλεγε ένας μαθηματικός. 

Η Ελλάδα, προσδεδεμένη στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει αναπτύξει ταχύτητα στην επιχείρηση εμβολιασμού. Οι δόσεις που έρχονται από το εξωτερικό χορηγούνται μεν, ωστόσο δεν είναι όσες θα θέλαμε.

Χθες ήρθε το πιο ευχάριστο νέο για την ελληνική οικονομία, μέσα από μία  ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας: Εντός του Μαρτίου αναμένονται κάτι παραπάνω από 2,2 εκατομμύρια δόσεις, που αναλογούν σε 1,1 εκατομμύρια λήπτες.  

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι εντός του Μαρτίου θα εμβολιαστεί ένας στους δέκα Έλληνες – ίσως κάτι περισσότερο. Αν αυτός ο αριθμός επιβεβαιωθεί, τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για μία καλή αρχή. Γιατί αν φτάσουμε στα επίπεδα αυτά, τότε μπορούμε και να ελπίζουμε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα αγγίξουμε την πολυσυζητημένη «ανοσία της αγέλης», εφόσον τα εμβόλια αποδειχθούν αποτελεσματικά – και έναντι των μεταλλάξεων του ιού.

Με το δεδομένο ότι ο ρυθμός εμβολιασμού θα είναι κοινός για τις χώρες – μέλη της ΕΕ, όταν η Ελλάδα φτάσει σε αυτά τα επίπεδα, το ίδιο θα ισχύει για όλη την Ευρώπη. Κάπως έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας το καλοκαίρι, σε σταδιακή αναθέρμανση της οικονομίας και σε επιβίωση ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, οι οποίες κινδυνεύουν από ασφυξία εάν δεν ανοίξουν πριν από τους θερινούς μήνες.

Είναι το φως στο βάθος ενός τεράστιου τούνελ. Ίσως να μην το διακρίνουμε ακόμα, όμως τουλάχιστον γνωρίζουμε ότι βρίσκεται εκεί. 





ΠΗΓΗ