Προειδοποίηση προς «όλο τον κόσμο» για την άνοδο του «λαϊκισμού», μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, απηύθυνε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, προσθέτοντας πως η δυτική δημοκρατία είναι «ευάλωτη».

«Αυτό που είδαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες χθες βράδυ και σήμερα έδειξε, κατ΄αρχάς, σε ποιο σημείο η δυτική δημοκρατία ήταν ευάλωτη», ανέφερε ο Ροχανί σε ομιλία που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Διαπιστώσαμε πως δυστυχώς (στις δυτικές χώρες), το έδαφος είναι έτοιμο για τον λαϊκισμό, παρά τις προόδους της βιομηχανίας και της επιστήμης», είπε ο Ροχανί, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Ένας λαϊκιστής ανήλθε στην εξουσία και προκάλεσε μια καταστροφή στη χώρα του μέσα σε τέσσερα χρόνια (…) Ελπίζω όλος ο κόσμος και οι επόμενοι ηγέτες στον Λευκό Οίκο να πάρουν το μάθημα» πρόσθεσε, αναφερόμενος στον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ιρανός πρόεδρος έκανε τις δηλώσεις αυτές την επομένη μιας ημέρας χάους και βίας στην Ουάσινγκτον, με την εισβολή στο κτίριο του Κογκρέσου οπαδών του Τραμπ που αρνούνται να αναγνωρίσουν τη νίκη του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Κατηγορούμενος από τους υπερσυντηρητικούς αντιπάλους του ότι επιδιώκει «συμβιβασμό» με τη Δύση, ο Ροχανί, ένας μετριοπαθής στην ιρανική πολιτική, έστειλε ένα νέο σήμα ‘ανοίγματος’ προς τη μελλοντική αμερικανική κυβέρνηση.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που «θα αναλάβουν την εξουσία σε δύο εβδομάδες θα αντισταθμίσουν (τις ζημιές που προκάλεσε η κυβέρνηση Τραμπ) και θα ενεργήσουν ώστε να ξαναβρούν για τη χώρα τους μια θέση άξια του αμερικανικού έθνους, επειδή το αμερικανό έθνος είναι ένα μεγάλο έθνος», είπε.

«Αν επανέλθουν στη λογική, στη νομιμότητα και στις υποχρεώσεις τους, [θα] είναι προς το δικό τους όφελος και για το καλό του κόσμου», πρόσθεσε ο Ροχανί.

Αν και η Ισλαμική Δημοκρατία χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ «μεγάλο σατανά», δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Ιρανός πρόεδρος αναφέρεται στο «αμερικανικό έθνος» ως ένα «μεγάλο έθνος».

Η Ισλαμική Δημοκρατία και οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 1980 και έφθασαν δύο φορές στα πρόθυρα πολέμου από τον Ιούνιο του 2019 σε ένα υπόβαθρο εντάσεων στον Κόλπο και γύρω από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που κινδυνεύει να καταρρεύσει αφότου ο Τραμπ αποχώρησε από αυτήν το 2018.

Ο Μπάιντεν έχει πει πως θέλει να εντάξει και πάλι τη χώρα του στη συμφωνία όταν αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.





ΠΗΓΗ